Uppgradera din webbläsare och dra nytta av moderniserade verktyg, snabbare laddningshastigheter och bättre säkerhet. Uppgradera på mindre än fem minuter med Chrome, Firefox, Safari, Edge.

Kajskydd

Behöver du hjälp? Läs mer om våra påkörningsskydd för lastkajer! richcontent_idea
Handla påkörningsskydd för dina lastbryggor hos oss! Våra hållbara kajskydd motverkar kostsamma skador på både byggnader och fordon.
Vi lagerför flera produkter i gummi/polyuretan som effektivt skyddar byggnader och material mot påbackningsskador samtidigt som deras stötabsorberande konstruktion ser till att fordonen klarar sig utan skråmor.

5 produkt(er)

Filtrera Sortera

Kajskydd: den perfekta lösningen för påkörningsskydd vid lastkajer


I alla miljöer där varor tas emot eller skickas med lastbil behövs någon form av varumottag. Varumottagets utformning beror till stor del på vilka typer av fordon som kommer att använda det. I de flesta fall behövs åtminstone en lastkaj för att godset ska kunna lastas och lossas på ett säkert och ur ett belastningsergonomiskt perspektiv, säker sätt. En lastbrygga används när man behöver kompensera skillnader i höjd mellan lastkaj och angörande fordon.

Vad säger lagen om påkörningsskydd vid varumottag?

Följande är ett utdrag ur Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1):

"Till arbetsplatser ska det, när det behövs, finnas ett eller flera varumottag. Varumottagen ska vara utformade för verksamhetens krav, arbetets art, omfattning och den utrustning som används."

"Om varumottaget har angöringsplatser för fordon, ska angöringsplatserna vara placerade och utformade så att sammanstötningar, mellan fordon och mellan fordon och gående, förhindras."

Enligt föreskrifterna ska lastnings- och lossningsplatsen vara utformade på ett sätt som minskar risken för skador, dels på personer som arbetar där och dels på angörande fordon. Även själva varumottaget ska hållas i ett bra skick. För att undvika strukturella skador som omöjliggör säkert arbete på platsen kan man använda kajskydd / påbackningsskydd som skyddar mot påbackningsskador från tunga släpfordon i låg hastighet.

Påkörningsskydd: en smart lösning för att undvika skador på lastkajen

Skador orsakade av angörande fordon som avsiktligt eller oavsiktligt backar in byggnaden kan ge allvarliga skador som kostar mycket pengar i reparationer. För att motverka påkörningsskador kan speciella påkörningsskydd (så kallade gummibumpers eller gummibuffertar) placeras på lastbryggan. Skydden absorberar stötarna och dämpar den stora belastningen som byggnaden utsätts för när tunga släpfordon backar in i den.

Våra påbackningsskydd finns i 2 olika material, varav båda har sina för- och nackdelar:
  • Gummi: ett naturmaterial med bra stötabsorbtion. Kan däremot åldras reativt snabbt vid exponering för direkt solljus eller mycket höga/låga temperaturer.

  • Polyuretan: ett mycket starkt material som, liksom gummi, har en utmärkt vibrationsdämpningsförmåga. Till skillnad från gummimaterial påverkas det väldigt lite av solljus och temperatur vilket gör att det håller väldigt länge vid utomhusbruk.


Påkörningsskydden skruvas fast direkt på lastbryggan eller fästs med hjälp av en platta i kraftigt stål, beroende på modell. Fästplattan fördelar belastningen på ett större område och minskar risken för att skydden ska slitas loss från underlaget vid påkörning från sidan.

Kompletterande produkter - Kajskydd


Lastkajer som trafikeras av truckar ska förses med avkörningsskydd som är åtminstone 30 cm höga och tillräckligt kraftiga för att fånga upp trucken. Se våra olika Påkörningsskydd.

Angörande lastbilar ska alltid ha parkeringsbromsen åtdragen och hjulen klotsade för att undvika att de rör på sig när man kör in och ut ur släpet med truckar och pallyftare. Se våra Stoppklossar.

Eftersom varumottaget ofta är beläget utomhus ökar risken för att halka varje gång det regnar eller snöar. Motverka halkolyckor med hjälp av Halkskydd och ett par rejäla Arbetsskor.

> Se hela vårt sortiment av lastkajsutrustning och lagerutrustning.
Se alla våra produkter  ❯