Uppgradera din webbläsare och dra nytta av moderniserade verktyg, snabbare laddningshastigheter och bättre säkerhet. Uppgradera på mindre än fem minuter med Chrome, Firefox, Safari, Edge.

Fallskyddsselar

Behöver du hjälp? Välj rätt fallskyddssele! richcontent_idea
Våra fallskyddsselar av helkroppsmodell används för säkert arbete på höjder där fallrisk föreligger. Samtliga produkter uppfyller kraven i europeisk standard EN 361 (helselar).
Bekväma och säkra: selarna ger användaren full rörelsefrihet samtidigt som de skyddar i händelse av fall. De justerbara banden gör att de går att anpassa så att de sitter bekvämt på de flesta användare.

6 produkt(er)

Filtrera Sortera
Våra experter ger dig råd

Våra experter ger dig råd

Vanliga frågor & svar - Fallskyddsselar


Godkända fallskyddssystem ska användas av alla som arbetar på hög höjd. Deras jobb är att på ett säkert sätt stoppa eventuella fall och hålla användaren på plats tills denne kan räddas. Helselen är den enda selen som är godkänd för fallskydd.

Vad säger lagen?

Begreppet minimihöjd har slopats ur den europeiska lagstiftningen. De allmänna principerna för förebyggande åtgärder måste därför tillämpas av alla arbetsgivare vars personal arbetar på en höjd där fallrisk föreligger.

I vilka arbetssituationer krävs fallskyddsutrustning?

Risken för skada genom fall finns i många olika yrken:
  • Bygg: takarbete, montering av stålkonstruktioner och byggnadsställningar.

  • Underhåll: fönsterputsning, fasadmålning och allmäna reparationsarbeten som utförs från högt placerade arbetsplattformar.

  • Telekom: arbete på radiomaster, telemaster och torn.

  • Elektricitet: arbete på högspänningsledningar.

  • Vindkraft: arbete på vindkraftverk.

  • Trädvård: trädbeskärning.


Vilka krav finns på fallskyddsselen?

Enbart certifierade säkerhetsselar får användas för fallskydd. Detta betyder att selarna ska vara CE-märkta och godkända enligt EN 361 (helkroppsselar). Certifieringen fungerar som en garanti på att produkten ger ett säkert skydd i alla lägen.

Hur väljer jag rätt fallskyddssele?

För att garantera maximalt skydd i händelse av en fallolycka är det viktigt att selen sitter bra på användaren. Om selen sitter alldeles för löst finns risken för att användaren glider ur den vid ett fall. När man sätter på sig selen bör man börja med att dra åt alla remmar (dock utan att de stramar åt så att det känns obehagligt eller så att de begränsar rörelsefriheten) tills man känner att selen sitter ordentligt.

Storlek

Storleken på våra fallskyddsselar varierar från S till XL. Vissa modeller finns enbart i en (universell) storlek som kan anpassas till alla användare, oavsett längd och kroppsbyggnad. Samtliga selar är utrustade med justerbara benremmar, axelremmar och bröstremmar som gör att de går att anpassa till olika kroppsformer.

Komfortnivå

En lite enklare sele med lägre komfort kan vara fullt tillräckligt när selen inte används särskilt ofta och inte under längre arbetspass. Ska selen däremot användas varje dag, hela dagen är det viktigt att ha användarens komfort i åtanke.

Antal infästningspunkter

Säkerhetsselens infästningspunkter är särskilda säkerhetsanordningar som används för att förbinda kopplingsanordningen (fallskyddsblocket, stödlinan eller falldämparlinan) med förankringspunkten. Selen kan ha upp till 3 olika infästningspunkter:
  • 1-punktsselar: är försedda med en D-ring på ryggen.

  • 2-punktsselar: är försedda med en D-ring på ryggen samt D-ringar eller förankringsöglor på bröstet.

  • 3-punktsselar: är försedda med en D-ring på ryggen, D-ringar eller förankringsöglor på bröstet samt sidoförankringar vid midjan.


Hur länge går fallskyddsselen att använda?

Fallskyddsutrustning har en maximal livslängd på 10 år från produktens tillverkningsdatum. Det är dock viktigt att ta hänsyn till användningsfrekvens (regelbunden eller tillfällig) och miljöfaktorer som kan minska utrustningens livslängd. Observera också att fallskyddsutrustning som har varit inblandad i ett fall måste bytas ut, även om den inte är skadad.

Kompletterande produkter - Fallskyddsselar


Använd våra påbudsskyltar: säkerhetssele måste användas för att påminna personalen om att fallskyddsutrustningen är obligatorisk i samband med vissa arbeten. Skyltarna kan användas både inom- och utomhus i närheten av alla arbetsställen där det finns risk för fall till lägre nivå. Förutom fallskyddsutrustning behöver ofta skyddshjälmar, skyddshandskar och skyddsskor ingå i arbetsutrustningen. Se alla våra påbudsskyltar: personlig skyddsutrustning.

Förebygg fall på samma nivå genom att se till att golvet är fritt från hinder och försett med ett ytskikt som motverkar halkning. Hos oss hittar du ett varierat utbud av halkskyddsprodukter som gör det möjligt att säkra alla slags arbetsområden, utomhus som inomhus.
Se alla våra produkter  ❯