Uppgradera din webbläsare och dra nytta av moderniserade verktyg, snabbare laddningshastigheter och bättre säkerhet. Uppgradera på mindre än fem minuter med Chrome, Firefox, Safari, Edge.

banner_se.jpg

För maximal säkerhet även i mörkret

Testa den efterlysande effekten med vår strömbrytare!

Vid plötsligt strömavbrott kan lokaler som normalt sett är väl belysta helt plötsligt bli alldeles mörka och svårorienterade. Personer som befinner sig inne i byggnaden när strömavbrottet sker kan därför behöva hjälp att ta sig ut i det fria på ett snabbt och säkert sätt. Efterlysande vägledande markeringar lyser i mörkret och syns väl även när det är becksvart runt omkring. De hjälper folk att ta sig hela vägen till utgången eller annan säker plats och ser till att utrymningen inte hindras på grund av svårigheter att orientera sig i byggnaden.

Hur fungerar efterlysande material?

Efterlysande skyltar ser ut precis som vilka andra skyltar som helst när det är ljust omkring. Så fort det blir mörkt börjar de lysa av sig själva. Ju starkare de lyser, desto bättre syns de i mörkret. Deras maximala luminans håller i sig i 30 till 60 minuter innan den sakta avklingar. Efter detta syns de fortfarande i mörkret, men något sämre än de gjorde till att börja med.

Efterlysande material är beroende av en ljuskälla för att överhuvudtaget fungera. Ljuset behövs nämligen för att ladda deras fotoluminiscerande (självlysande) pigment. När materialen belyses absorberar pigmenten ljuset innan de emitterar (återutsänder) det igen. Fenomenet, som kallas luminiscens, fosforescens eller fotoluminiscens, får dem att se ut som att de är självlysande. Efterlysande material kan laddas av i princip alla former av vitt ljus (dagsljus, lysrör, LED, halogen). Typen av ljus samt ljusstyrkan spelar en roll för hur länge materialet lyser samt hur starkt det lyser vid ett strömbortfall.

Notera att efterlysande material däremot aldrig fungerar på platser där det är helt mörkt (till exempel i källare utan fönster eller någon form av konstgjord belysning som alltid är på). I dessa fall används istället en av våra nödljusarmaturer.

Köp

Varför välja efterlysande skyltar och utrymningsmarkeringar?

Självlysande produkter förblir synliga även när ordinarie belysning har slutat fungera. De kräver varken ström eller batterier, vilket innebär att de syns i alla lägen. Detta gör efterlysande utrymningsmarkeringar till en både kostnadseffektiv och tillförlitlig lösning som är perfekt i långa korridorer och stora lokaler med öppna ytor!

ruban adhesif luminescent
VISAR VÄGEN TILL NÄRMASTE NÖDUTGÅNG

Hjälper till att lokalisera nödugångar samt viktig brandskyddsutrustning såsom släckredskap och larmknappar i en nödsituation.

bande fluorescente
KRÄVER INGET UNDERHÅLL

Behöver ingen eftersyn till skillnad från el- och batteridrivna varianter.

nez de marche photoluminescent
SYNS GENOM RÖKEN

Går lätt att se även genom tjock brandrök och gör att utrymningen går upp till 30% snabbare.

scotch phosphorescent
LYSER LÄNGE

Lyser tillräckligt länge för att man ska hinna utrymma lokalen i total säkerhet.

ruban adhesif phosphorescent
LADDAS AV NATURLIGA ELLER ARTIFICIELLA LJUSKÄLLOR

Är helt oberoende av elektriska strömkällor och batterier. Laddas så fort de exponeras för dagsljus eller annan belysning.

bande phosphorescente
ÖKAR SÄKERHETEN VID UTRYMNING I TRAPPOR

Markerar stegnosar och eventuella ledstänger och minskar avsevärt risken för att snava eller i trilla i branta trappor.

adhesif photoluminescent
ÄR LÄTTA ATT SÄTTA UPP

Sätts upp med skruvar eller dubbelhäftande tejp direkt på väggar, dörrar och andra plana ytor och behöver inte anslutas till elnätet.

adhesif phosphorescent
SPARAR TID OCH PENGAR

Är underhållsfria och betydligt billigare att investera i än exempelvis nödljusarmaturer.

Se våra efterlysande skyltar och utrymningsmarkeringar

Seton’s photoluminescent range in action
Utrymningsskylt

Efterlysande utrymningsskyltar

Efterlysande utrymningsskyltar är oumbärliga i händelse av brand eller strömavbrott. De hjälper folk som befinner sig inne i lokalen att hitta utvägen även i totalt mörker.

Efterlysande skyltar och markeringar

Efterlysande markeringsband

Efterlysande tejp används som ett komplement till lokalens skyltar för att markera vägar och hinder även när det är helt mörkt runt omkring. De är perfekta i exempelvis långa korridorer och i trappor där man kan behöva extra hjälp att orientera sig.

Självlysande målarfärg

Efterlysande färg

Självlysande färg laddas i alla slags ljuskällor och lyser starkt i mörkret. Den är idealisk när man vill skapa linjer och andra markeringar direkt på golv och väggar. För perfekta resultat rekommenderar vi dig att ta hjälp av en av våra schabloner för att måla markeringar för exempelvis brandsläckare, brandslangar och andra mer komplicerade motiv. Vår självlysande målarfärg är användbar både inom- och utomhus, till skillnad från markeringsbanden som endast går att använda inomhus.

Trappmarkering

Efterlysande trappmarkeringar

Efterlysande trappkantslister och andra trappmarkeringar är perfekta för att visa att man har kommit fram till en trappa så att man inte trillar och slår sig.

Köp

Upptäck våra övriga efterlysande produkter

Brandskylt

Efterlysande brandskyltar

Efterlysande brandskyltar är oumbärliga för säkerheten i händelse av brand eller annan olycka. De syns både genom mörker och rök och visar var brandbekämpningsutrustningen finns.

Varningsskylt

Efterlysande golvdekaler

Efterlysande golvdekaler drar uppmärksamheten till potentiella riskkällor och syns liksom övriga efterlysande produkter även i mörkret. De gör det möjligt att undvika olyckor som kan uppstå till följd av att man inte ser farorna i mörkret.

Efterlysande skyltar och golvdekaler

Efterlysande förbudsskyltar

Efterlysande förbudsskyltar är perfekta för att upplysa om förbud som under alla omständigheter måste respekteras. De syns både i ljus och mörker och ser till att folk undviker farliga eller olämpliga beteenden.

Köp

Vad innebär de olika efterlysande klasserna?

Självlysande material delas in i olika klasser beroende på deras lyskraft. Klass A innebär sämst prestanda (låg ljusstyrka och kort lystid) och klass G bäst.

För att testa materialens kvalitet mäter man deras luminans (ljusstyrka) precis när ljuset släcks och sedan vid förutbestämda tidsintervaller: efter 2, 10, 30 och 60 minuter i mörkret. Ljusstyrkan som krävs för de olika klasserna bestäms av den internationella standarden ISO 17398 och visas i tabellen nedan.

Minsta ljusstyrka uttryckt i mcd/m2
Kvalitetsklass Efter 2 minuter Efter 10 minuter Efter 30 minuter Efter 60 minuter
Klass A 108 23 7 3
Klass B 210 50 15 7
Klass C 690 140 45 20
Klass D 1100 260 85 35
Klass E 1800 400 120 55
Klass F 2300 520 155 70
Klass G 3000 550 190 80

Vad säger lagen om vägledande markeringar?

Regler om var och när skyltar och utrymningsmarkeringar ska användas finns bland annat i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1) och Boverkets Byggregler (BBR).

Utdrag ur AFS 2020:1
"Utrymningsvägar ska ha belysning som fungerar med tillfredsställande säkerhet."
"En utrymningsväg där det krävs belysning för att utrymningen ska vara säker ska ha tillräcklig nödbelysning för utrymning, om det är fel på den ordinarie belysningen."
"Utrymningsvägar, samt vägar och dörrar till utrymningsvägar, ska normalt vara skyltade eller ha andra vägledande markeringar. "
"Skyltar och andra vägledande markeringar ska vara placerade på väl synliga ställen och ha ett varaktigt utförande. När det behövs ska de vara belysta eller genomlysta."

Utdrag ur BBR
“Med vägledande markeringar avses skyltar eller liknande som vid utrymning ger vägledning så att utrymningen inte hindras av svårigheter att orientera sig i byggnaden. Vägledande markeringar ska finnas i utrymmen som är svårorienterade.“

“Utrymmen som är svårorienterade kan vara större lokaler där det inte är uppenbart var utrymningsvägarna är placerade eller lokaler där dagsljusinsläpp saknas, t.ex. garage större än 50 m2 och källare. Exempel på när det inte är uppenbart var utrymningsvägarna är placerade kan vara ett kontor där lokalen utformas med parallella korridorer inom brandcellen. Skyltar bör placeras vid riktningsförändringar, förgreningar eller liknande, t.ex. i en trappa som fortsätter förbi det plan där utrymningen sker till det fria.“

Ytterligare information angående kraven på utrymningsskyltarnas placering och ljustekniska egenskaper finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1).

“Skyltar ska så långt möjligt installeras på lämplig höjd och i ett läge som passar siktlinjen och tar hänsyn till eventuella hinder. Skyltarna ska placeras antingen vid ingången till ett riskområde eller i omedelbar närhet av en särskild fara eller särskilt föremål. De ska också placeras på en plats med bra ljusförhållanden och som är lätt att se och nå. Efterlysande färger, reflekterande material eller artificiell belysning ska användas där dagsljuset är otillräckligt.”

I enlighet med ISO-standard 16069 måste säkerhetsskyltar och andra produkter som ingår i verksamhetens säkerhetsvägledningssystem dessutom uppfylla vissa krav angående deras placering och installation:

  • Heldragna linjer, fotavtryck och liknande markeringar för utrymningsvägar ska sitta på golvnivå eller en bit upp på väggen. De gör det lätt att hitta vägen ut även när man kryper längs golvet för att undvika att andas in brandröken.
  • Utrymningsskyltar med information som behöver vara lätt att läsa ska sitta på lämpligt läsavstånd (i ögonhöjd) där de syns som bäst.
  • Skyltar på kritiska platser ska sitta minst 1,8 meter över golvet för att synas bra på långt håll och för att inte skymmas när alla som befinner sig i byggnaden börjar gå mot utgången samtidigt.

Hos oss hittar du ett brett sortiment av certifierade utrymningsmarkeringar och efterlysande skyltar klass C. I nödsituationer med strömavbrott tar dessa över från ordinarie belysning och guidar alla som befinner sig inne i lokalen ut i det fria på snabbast och säkrast möjliga vis.

En snabb evakuering kan innebära skillnaden mellan liv och röd i en nödsituation! För att utrymningen ska kunna ske så snabbt som möjligt, utan att panik utbryter, hålls utrymningsövningar med jämna mellanrum. Rekommendationerna är en gång per år, men arbetsplatser med särskilda behov kan behöva träna oftare (t.ex. sjukhus och andra platser där folk som befinner sig i byggnaden har dålig lokalkännedom och i vissa fall behöver hjälp för att ta sig ut). Läs vår guide om systematiskt brandskyddsarbete för ytterligare information.

Se våra bästsäljande efterlysande produkter

Faktabank

Behöver du hjälp att välja?
Nu kan du med ett enda musklick få tillgång till alla våra faktasidor, produktguider samt vanliga frågor och svar.