Uppgradera din webbläsare och dra nytta av moderniserade verktyg, snabbare laddningshastigheter och bättre säkerhet. Uppgradera på mindre än fem minuter med Chrome, Firefox, Safari, Edge.

Skyddshjälmar

Behöver du hjälp? Läs vidare om våra skyddshjälmar! richcontent_idea
En godkänd industrihjälm skyddar mot allvarliga skador genom att absorbera och fördela slagenergin vid hårda stötar mot huvudet. Den ingår i den obligatoriska skyddsutrustningen vid bland annat höghöjdsarbeten och konstruktionsarbeten. Vi lagerför flera högkvalitativa skyddshjälmar från både JSP och Uvex. Läs mer om produkterna i vårt sortiment längre ner på sidan.

13 produkt(er)

Filtrera Sortera

Skyddshjälmar EN 397


Enligt svensk lag ska arbetsgivaren, utan kostnad för arbetstagaren, tillhandahålla den personliga skyddsutrustning som arbetsuppgiften kräver. På byggarbetsplatser och andra arbetsplatser där det finns risk för att skada huvudet ska personalen bära arbetshjälmar. Dessa har till uppgift att skydda huvudet mot nedfallande föremål, slag och hårda stötar och motverka allvarlig skada.

Vi erbjuder ett flertal godkända arbetshjälmar för tillförlitligt huvudskydd i olika arbetsmiljöer. Alla våra skyddshjälmar uppfyller kraven i EN 397 (grundläggande krav för industrihjälmar). De är gjorda för att dämpa och fördela kraften vid stötar mot huvudet och lämpar sig utmärkt för skydd vid bland annat konstruktions- och anläggningsarbeten.

Välj rätt skyddshjälm

Olika typer av skyddshjälmar

När du köper en skyddshjälm är det oerhört viktigt att först göra en riskbedömning för att sedan kunna välja den hjälm som skyddar bäst mot förekommande risker.

Vi säljer endast certifierade skyddshjälmar - testade enligt fastställda testmetoder och godkända med avseende på särskilda funktionskrav.

Industrihjälmar (skyddshjälmar) EN 397
Uppfyller nedanstående minimikrav.
  • Stötupptagningsförmåga: slagenergin som sprids från hjälmen till huvudet när en 5 kg tung provmassa träffar denna från 1 meters höjd får inte överstiga 5 kN.

  • Penetrationsskydd: spetsen från en 3 kg tung provmassa som släpps från 1 meters höjd får inte tränga igenom hjälmens skal och komma i kontakt med huvudet.

  • Konstruktion: hakremmen ska utlösas vid 25 daN max (ca 25 kg) för att garantera att man inte stryps om man råkar fastna med hjälmen någonstans.


Industrihjälmar (skyddshjälmar) med hög skyddsförmåga EN 14052
Uppfyller samtliga krav i EN 397 med följande tilläggsgodkännanden:
  • Hjälmen skyddar mot slagenergier på upp till 100 J vid stötar uppifrån (motsvarande en 58 kg tung provmassa som släpps från 2 meters höjd).

  • Hjälmen skyddar mot slagenergier på upp till 50 J vid stötar från sidan (motsvarande en 5 kg tung provmassa från 1 meters håll).


Elektrikerhjälmar (elektriskt isolerande skyddshjälmar) EN 50635
Uppfyller samtliga krav i EN 397 med följande tilläggsgodkännanden:
  • Hjälmen skyddar mot spänning upp till 1 000 V (växelström) eller spänning upp till 1 500 V (likström).

  • Hjälmen innehåller inga ledande delar.


Olika system för storleksjustering

För optimalt skydd är det viktigt att hjälmen sitter bra på huvudet och inte hamnar snett eller trillar av när man rör sig. Vi säljer skyddshjälmar med olika system för storleksinställning:
  • Ratt för steglös och exakt justering samt maximal passform och komfort.

  • Spänne för snabb och enkel justering.


Olika färger för olika arbetsroller

Det är vanligt att använda olika färger på skyddshjälmarna som bärs på byggarbetsplatser. Detta gör det enklare att skilja personer med olika arbetsuppgifter från varandra. Reglerna ser olika ut på olika arbetsplatser, men ofta används till exempel vita bygghjälmar av platschefer och arbetsledare, medan gröna bygghjälmar mestadels används av skyddsombud. Våra skyddshjälmar finns i ett stort antal färger som gör det möjligt för de flesta verksamheter att identifiera arbetstagarna utifrån färgen på deras hjälm.

Hur länge kan man använda en skyddshjälm?

Hjälmens förväntade hållbarhet beror bland annat på dess materialsammansättning (denna anges i allmänhet på hjälmens insida): en skyddshjälm av polyeten eller polypropen är mindre motståndskraftig än en skyddshjälm av ABS-plast. Nedanstående information ger en ungefärlig uppfattning om hur länge skyddshjälmar av olika material förväntas hålla. Vi rekommenderar dig att kontrollera tillverkarens bruksanvisning för mer exakt information:

  • Polyeten: 24-48 månaders användning.

  • Polyamid: 36-48 månaders användning.

  • ABS-plast: 48 till 72 månaders användning.

  • Polykarbonat: 48 till 96 månaders användning.


Förutom själva materialet beror hållbarheten även på användningsförhållanden och förvaring. Exponering för UV-strålning förkortar t.ex. hjälmens livstid. Undvik att förvara skyddshjälmen på en plats där den riskerar att exponeras för direkt solljus eller hög värme (över 35°C).

När är det dags att byta ut sin skyddshjälm?

Det är viktigt att kontrollera skyddshjälmen innan man använder den så att det inte finns några synliga förändringar som tyder på att skyddseffekten har minskat. Exempel på signaler som kan innebära att hjälmen behöver bytas ut är: sprickor, missfärgningar orsakade av solljus eller kemikalier och deformationer.

Om hjälmen råkat ut för ett hårt slag ska du alltid kassera den direkt, även om den inte har några synliga skador.

Se hela vårt sortiment av huvudskydd och övrig personlig skyddsutrustning.
Se alla våra produkter  ❯