Uppgradera din webbläsare och dra nytta av moderniserade verktyg, snabbare laddningshastigheter och bättre säkerhet. Uppgradera på mindre än fem minuter med Chrome, Firefox, Safari, Edge.

Fallskyddsblock

Behöver du hjälp? Vanliga frågor & svar: kopplingsanordningar richcontent_idea
Kopplingsanordningen är en av de viktigaste komponenterna i ett fallskyddssystem. Det är den som sitter mellan fallskyddsselen och förankringsanordningen och som stoppar fallet om olyckan är framme.

Vi saluför flera sorters falldämparlinor och säkerhetssblock från den branschledande tillverkaren Miller®. Samtliga produkter är testade och certifierade enligt europeisk standard för att du ska kunna arbeta i lugn och ro.

3 produkt(er)

Filtrera Sortera

Vanliga frågor & svar - Kopplingsanordningar


Vad används en kopplingsanordning till?

Kopplingsanordningen gör det möjligt att koppla säkerhetsselen, via dess infästningspunkter, till förankringspunkten. Det är den som bromsar upp och dämpar fallet om olyckan är framme. Hos oss kan du välja mellan två sorters kopplingsanordningar, beroende på vad som passar bäst på platsen där arbetet utförs.

Kopplingsanordningen måste alltid vara falldämpande, d.v.s. utrustad med en falldämpande funktion som minskar den kraft ett eventuellt fritt fall har på kroppen till 6 kN (600 kg).

Falldämparlina

Detta system består av en fallskyddslina (maximal längd 2 meter) samt 2 kopplingar (karbinhake eller ställningskrok) som används för att koppla fast fallskyddet i förankringspunkten. Varje lina är utrustad med en falldämpare som minskar bromskraften till 600 kg och skyddar kroppen mot allvarliga skador. Våra falldämparlinor uppfyller samtliga krav i EN 355.

Fallskyddsblock (säkerhetsblock)

Detta system består av ett vävband (maximal längd 2 meter) med automatisk inrullning och bromsfunktion samt 2 kopplingar (karbinhake eller ställningskrok). Ett automatiskt fallskyddsblock fungerar ungefär på samma sätt som ett bilbälte. Dess utdragbara band matas ut och in i takt med användarens rörelser och låser sig direkt när man gör en hastig rörelse. Eventuella fall stoppas upp mycket snabbt, vilket minskar belastningen på kroppen avsevärt. Detta system är perfekt när den fria höjden är begränsad eftersom bromssträckan är mycket kort. Det ger dessutom stor rörelsefrihet - det 2 meter långa bandet längdjusteras automatiskt efter användarens behov vilket minskar risken för att det ska slaka så att man trasslar in sig med fötterna eller trillar över det.

Observera att fallskyddsblock endast kan användas som fallstopp när vinkeln i förhållande till förankringspunkten är högst 30°. Ett automatiskt fallskyddsblock är med andra ord avsett för vertikala arbeten (vissa modeller är även godkända för horisontellt bruk). Våra fallskyddsblock uppfyller samtliga krav i EN 360.

Hur beräknar man den fria höjden?

För att fallskyddsutrustningen ska hinna bromsa in vid ett fall och förhindra att användaren träffar marken, behövs alltid ett visst fritt utrymme under användarens fötter. Detta kallas för den fria höjden och beräknas på följande sätt:

  • Den fria höjden= falldämparlinans längd + falldämparens maximala utveckling + avståndet från selens infästningspunkt till användarens fötter + säkerhetsavståndet.

  • Den fria höjden < avståndet mellan förankringspunkten och marken eller avsatsen.


Det är viktigt att känna till den fria höjden för att kunna välja rätt kopplingsanordning:
  • Falldämparlina: perfekt när den fria höjden är lite större.

  • Fallskyddsblock: är att föredra när den fria höjden är lite mindre eftersom fallet stoppas upp nästan direkt.


Hur länge går fallskyddsutrustningen att använda?

Fallskyddsutrustning har en maximal livslängd på 10 år från produktens tillverkningsdatum. Det är dock viktigt att ta hänsyn till användningsfrekvens (regelbunden eller tillfällig) och miljöfaktorer som kan minska utrustningens livslängd. Skadad eller sliten fallskyddsutrustning bör genast bytas eftersom dess skyddsfunktion inte längre kan garanteras. Vissa produkter är försedda med inbyggda fallindikatorer som varnar när det är dags att kassera utrustningen.

Kompletterande produkter - Kopplingsanordningar


Se även vår stödlina för arbetspositionering vid klättring i stegar, stolpar, master, etc. Linan bibehåller användaren i en säker arbetsposition utan att denne behöver hålla sig i och frigör på så sätt båda händerna för arbete.

Fallskyddsutrustning ska enligt lag användas av all personal som arbetar på en höjd där fallrisk föreligger om betryggande skydd mot olycksfall inte kan nås på annat sätt. Försäkra dig om att det inte slarvas med säkerheten på arbetsplatsen med hjälp av en av våra påbudsskyltar som klart och tydligt talar om var och när skyddsutrustningen måste användas.

Missa inte heller vårt övriga sortiment av skyddsprodukter för personligt skydd vid höghöjdsarbete! Se våra skyddshjälmar, skyddshandskar och skyddsskor.
Se alla våra produkter  ❯