Uppgradera din webbläsare och dra nytta av moderniserade verktyg, snabbare laddningshastigheter och bättre säkerhet. Uppgradera på mindre än fem minuter med Chrome, Firefox, Safari, Edge.

Knäskydd för arbetet

Behöver du hjälp? Läs mer om våra knäskydd och vad de används till! richcontent_idea
Arbete i obekväma och påfrestande arbetsställningar är inte bra för kroppen. Knästående arbete på hårda underlag medför en stor belastning på knänas leder och muskler och kan orsaka diverse belastningsproblem när det sker tillräckligt ofta eller under lång tid.
Använd ett av våra knäskydd för att avlasta knäna och förebygga belastningskador vid arbete i knästående ställning!

2 produkt(er)

Filtrera Sortera

Knäskydd: avlastar knäna och minskar belastningsbesvär vid knästående arbete


Arbete i obekväma och påfrestande kroppspositioner är vanligt förekommande inom vissa yrken, i synnerhet inom byggbranschen där man ofta arbetar knästående eller på huk. Vår kropp mår bra av rörelse och belastning i lagom dos. Det är vid upprepad eller långvarig belastning utan möjlighet till variation och återhämtning som problem kan uppstå. När man arbetar i påfrestande arbetsställningar under längre perioder belastas kroppen på ett sätt som kan vara skadligt för lederna i höfter, knän och fötter. Detta ökar risken för belastningsskador och sjukskrivning.

Vid knästående arbete belastas knäna med en stor del av kroppsvikten på ett sätt som skiljer sig från när man står. När man står på knäna och arbetar hela dagarna (särskilt när arbetet sker på hårda underlag) kan denna belastning ge upphov till diverse belastningsbesvär av övergående eller bestående typ:
  • Knäledsartros: knäledsartros är en ledsjukdom som orsakas av hög belastning och slitage på knälederna. Tillståndet gör att ledbrosket gradvis minskar. När det till slut har försvunnit helt gnider benändarna mot varandra när man rör knäet och man får ont när man går.

  • Tendinit: tendinit är ett vanligt tillstånd som orsakas av förslitningar på senan i knäet, vanligtvis patellarsenan som sitter på framsidan av knäet, under knäskålen. Problemet uppstår vid upprepad, hög belastning av knäet och yttrar sig som smärta och i vissa fall en känsla av stelhet när man böjer knäet.

  • Bursit: bursit är en inflammation i ledernas slemsäckar som uppstår när man överbelastar eller utsätter leder och senor för långvarigt tryck. Inflammationen ger upphov till besvär såsom ömhet, svullnad och nedsatt rörlighet i knäet. Besvären är ofta långvariga och återkommande och det krävs ofta att belastningen upphör och knäet får vila för att de ska försvinna helt.


Hur förebygger man risken för belastningsskador i arbetet?

Som arbetsgivare har du det yttersta ansvaret för personalens välbefinnande på arbetsplatsen. Inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet ska du därför aktivt jobba med att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten på ett sådant sätt att ohälsa och olycksfall i arbetet förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om belastningsergonomi anger hur arbetet ska planeras och utföras för att förebygga att arbetstagarna utsätts för skadliga belastningar på jobbet.

“Att arbeta knästående, hukande eller nigsittande kan ibland vara nödvändigt, men ökar risken att överbelasta enskilda kroppsdelar."

“Arbetsgivaren ska så långt det är praktiskt möjligt ordna och utforma arbetsuppgifter och arbetsplatser så att arbetstagarna kan använda arbetsställningar och arbetsrörelser som är gynnsamma för kroppen. Man ska undvika långvarigt och ofta återkommande arbete med böjd eller vriden bål, liksom arbete med händerna över axelhöjd eller under knähöjd."

Som arbetsgivare finns det en hel del du kan göra för att minska risken för belastningsbesvär bland personalen:
  • Undvik arbete i obekväma eller påfrestande arbetsställningar (till exempel knästående eller huksittande) under långa perioder. Organisera arbetet så att personalen har möjlighet att växla arbetsställning och arbetsrörelser med jämna mellanrum eller begränsa arbetet i tid (både de enskilda arbetspassens längd och spridningen av pass över dagen).

  • Förse personalen med personlig skyddsutrustning. Knäskydd ska användas för att avlasta knäna när man har ett arbete som innebär att man är knästående stora delar av dagen (till exempel vid plattläggning, betonggjutning, golvläggning och plåtslageriarbeten).


Hur fungerar knäskydd?

Knäskydd har ofta ett hårt skal som stoppar vassa föremål (stenar, spikar och liknande) från att tränga igenom och en mjuk fyllning i gel eller skum som hjälper till att fördela kroppsvikten jämnt. Ett bra knäskydd ger god avlastning för leder och muskler vid arbete i knästående arbetsställning och minskar risken för belastningsskador.

> Se hela vårt sortiment av ergonomiprodukter och personlig skyddsutrustning för arbetsplatsen.
Se alla våra produkter  ❯