Uppgradera din webbläsare och dra nytta av moderniserade verktyg, snabbare laddningshastigheter och bättre säkerhet. Uppgradera på mindre än fem minuter med Chrome, Firefox, Safari, Edge.

Fallskyddsutrustning

Behöver du hjälp? Hur väljer jag rätt fallskydd? richcontent_idea
Varje år inträffar ett stort antal allvarliga fallolyckor vid arbete på höga höjder. Förebygg dessa olyckor genom att bära lämplig fallskyddsutrustning! Vi saluför ett komplett sortiment av säkerhetsselar, förankringsanordningar, säkerhetslinor och säkerhetsblock. Samtliga fallskyddsprodukter uppfyller gällande säkerhetskrav och är perfekta för arbeten där det finns risk för skada genom fall.

18 produkt(er)

Filtrera Sortera
Våra experter ger dig råd

Våra experter ger dig råd

Vanliga frågor och svar - Fallskydd

Vad säger lagen om arbete på hög höjd?

Fall till lägre nivå är en av de vanligaste olyckstyperna vid byggnads- och anläggningsarbete. Olyckorna leder ofta till allvarliga skador och dödsfall. Det finns därför krav på att man ska förebygga fallrisker redan vid höjder på 2 meter eller mer.

Generella krav angående arbete på hög höjd finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1):

"Arbetsplatser ska vara utformade så att risken för fall till lägre nivå [...] minimeras."

I Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om skydd mot skada genom fall (AFS 1981:14) samt byggnads- och anläggningsarbete (AFS 1999:3) finns mer detaljerade krav:

"Risken för att arbetstagaren faller till lägre nivå skall vara förebyggd. Om det behövs skall skyddsräcken, arbetsplattformar, arbetskorgar eller ställningar användas."

"Om skyddsräcken [...] inte kan användas på grund av arbetets art skall personlig fallskyddsutrustning användas. Om det behövs skall tillträdesled till riskområdet ordnas på lämpligt sätt. Om obehöriga arbetstagare kan beträda riskområdet skall det utmärkas och avspärras."

Vilka är de främsta riskerna?

Fallolyckor kan uppstå av flera olika orsaker och det är viktigt att du som arbetar på hög höjd är medveten om riskfaktorerna:

  • Arbete utan fallskyddsutrustning eller med felaktigt fastsatt fallskyddsutrustning.
  • Arbete på konstruktioner med dålig bärighet, såsom vissa tak eller takstolar där det finns risk för att trampa igenom.
  • Arbete på felaktigt placerade eller säkrade stegar.

Hur förebygger man riskerna?

Innan arbete på hög höjd påbörjas ska en riskanalys alltid genomföras för att säkerställa att arbetet kan utföras på säkrast möjliga sätt. I riskanalysen tar man beslut om vilket slags skydd som är lämpligast med tanke på arbetets art.

Kollektiva skyddsanordningar

Så kallade kollektiva skyddsanordningar (fallskyddsräcken, ställningar, arbetsplattformar, skyddstäckning, skyddsnät, etc.) bör alltid vara förstahandsvalet vid arbete på hög höjd. När det inte är praktiskt genomförbart att använda denna typ av skydd ska personliga fallskyddssystem användas.

Personlig skyddsutrustning

Alla som utför höghöjdsarbete (exempelvis arbete på tak, vindkraftverk, kraftledningsstolpar, byggnadsställningar, skyliftar, stegar, etc.) måste bära fallskyddsutrustning när risken för fritt eller okontrollerat fall inte kan undanröjas genom gemensamma skyddsåtgärder.

Denna utrustning utgörs av flera olika komponenter:

  • Förankringspunkten kallas den säkra fästpunkt som används för att koppla fast fallskyddssystemet. Den kan vara antingen permanent (balk, ställning, svetsade konstruktioner, etc.) eller temporär (slingor, livlinor, vajrar, etc.). Enligt kraven i europeisk standard EN 795 måste en förankringspunkt stå emot mer än 10 kN, d.v.s. 1000 kg, i minst 3 minuter.
  • Fallskyddsselen är utrustad med flera fästpunkter, remmar och justerbara axelremmar för att ge maximal säkerhet och komfort åt användaren. Alla våra fallskyddsselar uppfyller kraven i europeisk standard EN 361 (standard för helkroppsselar).
  • Kopplingsanordningen är det som sitter mellan fallskyddsselen och förankringspunkten. Det kan röra sig om antingen ett fallskyddsblock (EN 360), en stödlina (EN 358) eller en falldämparlina (EN 355). Oavsett vilken sorts koppling man väljer måste denna alltid vara falldämpande, d.v.s. utrustad med en falldämpande funktion som minskar den kraft ett eventuellt fall har på kroppen till 6 kN (600 kg).

Våra fallskyddspaket är speciellt ihopplockade för att garantera maximal säkerhet vid olika sorters höghöjdsarbeten (arbete på branta tak, arbete i vertikala stegar, arbete med montering av byggnadsställningar, etc.). Samtliga fallskyddspaket består av en säkerhetssele, en kopplingsanordning och en förankringsanordning.

Identifiering av fallfaktorn

Fallfaktorn används för att bedöma fallhöjden som användaren kan utsättas för vid ett eventuellt fall och för att avgöra var förankringspunkten ska placeras i förhållande till användarens huvud. Ju högre förankringspunkt, desto lägre fallfaktor:

Fallfaktor 0 Fallfaktor 1 Fallfaktor 2
Bildschema fallfaktor 0
Bildschema fallfaktor 1
Bildschema fallfaktor 2
Den lägsta risknivån. Förankringspunkten är placerad ovanför huvudet vilket minimerar fallhöjden. Förankringspunkten är placerad i axelhöjd. Fallet motsvarar längden på linan i outsträckt läge. Den högsta risknivån. Förankringspunkten är placerad i samma höjd som användarens fötter vilket gör fallhöjden större. Fallet motsvarar två gånger längden på linan i outsträckt läge.

Om du känner dig osäker på fallhöjden rekommenderar vi dig att välja ett automatiskt fallskyddsblock. Den särskilda bromsmekanismen behöver bara några centimeter för att stoppa fallet och är perfekt för arbeten på ställen där det fria utrymmet under användaren är begränsat.

Vilket fallskyddssystem för vilket ändamål?

Innan du väljer fallskydd är det viktigt att tänka på miljön och situationen du arbetar i. Varje situation kräver inte bara ett specifikt tillvägagångssätt utan också lämplig utrustning. Vi saluför fallskyddsutrustning för olika arbetssituationer:

  • Falldämpande system: fångar upp användaren om han eller hon faller och minskar belastningen på kroppen (den maximalt tillåtna belastningen är 6kN). Används vid takarbete, ställningsarbete och annat arbete med risk för fritt fall.
  • Positioneringssystem: håller fast och stödjer användaren så att han eller hon kan jobba fritt med båda händerna. Används ofta vid arbete i master, stolpar och på lutande tak.

Förutom ovan nämnda fallskyddssystem finns även följande system (dock ej i vårt sortiment) för personligt skydd vid höghöjdsarbete:

  • Fallförhindrande system: förhindrar att användaren når en plats från vilken han eller hon kan falla, men är inte avsett att stoppa eller bromsa ett fritt fall. Används på exempelvis tak (utan lutning) där det inte finns någon risk för att trilla och bli hängande i luften.
  • Räddningssystem: gör det möjligt att rädda sig själv eller annan nödställd utan risk för fall.
  • Hängande system: arbetet utförs fritt hängandes i rep. Används när underlaget på arbetsplatsen är instabilt, opålitligt eller obefintligt.

Hur länge går fallskyddsutrustningen att använda?

Fallskyddsutrustning har en maximal livslängd på 10 år från produktens tillverkningsdatum. Det är dock viktigt att ta hänsyn till användningsfrekvens (regelbunden eller tillfällig) och miljöfaktorer som kan minska utrustningens livslängd. Observera också att fallskyddsutrustning som har varit inblandad i ett fall måste bytas ut, även om den inte är skadad. Fallskyddsutrustningen ska dessutom alltid kontrolleras minst en gång om året så att den inte har synliga skador.
Utrustningen kan, vid behov, rengöras med kallt, vatten och ett milt rengöringsmedel. Skrubba med en borste och låt torka i ett välventilerat utrymme. Undvik att använda en värmekälla för att torka den.

Kompletterande produkter - Fallskydd

Förutom fallskyddsutrustning erbjuder vi ett komplett sortiment av personlig skyddsutrustning där du hittar allt du behöver för att skydda dina anställda från topp till tå. Missa inte våra skyddshjälmar, skyddshandskar och skyddsskor.

Tänk på att du som arbetsgivare har det yttersta ansvaret för personalens säkerhet! Vid behov ska nödvändig skyddsutrustning ställas till deras förfogande. Fallskyddsutrustning ger ett bra skydd mot skada genom fall när den används på rätt sätt. Försäkra dig om att det inte slarvas med säkerheten på arbetsplatsen genom att utbilda personalen och påminna om skyldigheten att använda fallskyddsutrustningen i samband med arbeten där det finns risk för fall från hög höjd. Se vårt sortiment av påbudsskyltar: personlig skyddsutrustning.

Vid arbete på hög höjd är det viktigt arbetsområdet säkras. Stegar, gångvägar, ställningar och arbetsplattformar kan användas för att ge säker tillgång till platsen. Det är dock viktigt att, innan användning, kontrollera monteringen och stabiliteten hos ställningarna för att motverka risken för fallolyckor. Använd vår Skylt med piktogram - "Förbjudet att använda ej färdigmonterad ställning" för att se till att ingen använder ställningarna innan dessa är helt färdigbyggda.

Förebygg fall på samma nivå genom att se till att golvet är fritt från hinder och försett med ett ytskikt som motverkar halkning. Hos oss hittar du ett varierat utbud av halkskyddsprodukter som gör det möjligt att säkra alla slags arbetsområden, utomhus som inomhus.

Se alla våra produkter  ❯