Uppgradera din webbläsare och dra nytta av moderniserade verktyg, snabbare laddningshastigheter och bättre säkerhet. Uppgradera på mindre än fem minuter med Chrome, Firefox, Safari, Edge.

Arbete i slutna utrymmen

Arbete i slutna utrymmen Arbeten i slutna utrymmen kräver noggranna förberedelser för att skydda personalen och undvika olyckor.

Vissa underhållsarbeten kan ibland kräva att man tar sig in i slutna utrymmen, där allvarliga eller till och med dödliga olyckor kan inträffa. För att förebygga arbetsrelaterade risker i slutna utrymmen bör särskilda säkerhetsåtgärder vidtas: området måste säkras, lämplig skyddsutrustning användas och arbetet noga förberedas med bland annat riskbedömningar och säkerhetsutbildningar för personalen. Läs vår guide för mer information om hur du minskar risken för olyckor i samband med arbete i slutna områden.

Vad menas med slutna utrymmen?

Definitionen av slutna utrymmen

Ett slutet utrymme definieras som en plats:

  • Med begränsade öppningar som är svåra att ta sig in och ut igenom.
  • Som inte är avsedd för varaktigt arbete, men som tillfälligt kan bevistas i syfte att utföra underhållsarbete.
  • Med en farlig atmosfär som kan uppstå på grund av förekomsten av vissa vätskor, ämnen eller kemiska restsubstanser, men även till följd av bristande ventilation eller på grund av arbetet som utförs.

Exempel på slutna utrymmen

Slutna utrymmen förekommer i ett flertal branscher. Följande är några exempel på potentiella riskmiljöer:

Jordbruksbranschen

(silor, brunnar, gropar)

Livsmedelsindustrin

(behållare, källare, kylrum)

Kemikalieindustrin

(lagringskärl, cisterner, reaktorer)

Vattenreningsindustrin

Vattenreningsindustrin (rör, avloppsledningar, tankar)

Avfallsindustrin

(containrar, sopförvaringsutrymmen)

Transportbranschen

(lastutrymmen, containrar)

Fastighetsbranschen

(kryputrymmnen, källare)

Är det farligt att arbeta i slutna utrymmen?

Vad gör slutna utrymmen så farliga?

Slutna utrymmen är per definition riskfyllda miljöer. Eftersom luften inte byts ut i tillräcklig utsträckning kan farliga situationer, som gör att man behöver evakuera platsen, fort uppstå. Problemet är att slutna utrymmen för det mesta är svåra att fly från. Små in- och utgångar, låga tak och trånga arbetsutrymmen gör det svårt att röra sig ordentligt. Om det uppstår akut fara blir det därför komplicerat för arbetaren att snabbt lämna platsen. Det blir även svårt för arbetsledaren att hjälpa arbetaren om denne lider av syrebrist.

Säkerhetsförhållandena i slutna utrymmen kan snabbt ändras och det gäller att vara observant på farliga situationer som uppstår. Riskfyllda situationer kan till exempel uppstå på grund av arbetet som utförs (kemiska och mikrobiologiska riskämnen som bildas/frisätts) eller på grund av yttre omständigheter (snabbt stigande vattennivåer). När arbetarens säkerhet är hotad måste denne omedelbart lämna platsen... med alla svårigheter som beskrivs ovan.

Bristen på ventilation i slutna utrymmen innebär att inandningsluften ofta är syrefattig. Dessutom kan giftiga gaser som frisätts medan arbetet pågår också påverka syrehalten i luften och få denna att sjunka ytterligare. När syrehalten i luften sjunker för mycket uppstår risk för syrebrist. För att undvika livshotande fara bör ett tryckluftsmatat andningsskydd som förser arbetaren med frisk luft användas.

I samband med att den obligatoriska arbetsbeskrivningen utvecklas ska särskild uppmärksamhet ges till räddningsproceduren som möjliggör arbetarens evakuering i händelse av akut fara.

Skyltar för slutna utrymmen

Skylt för slutna utrymmen “risk för syrebrist”

Huvudregeln är att ett slutet utrymme måste förses med en varningsskylt för att förhindra att obehöriga personer tar sig in dit av misstag.

Vilka risker är förknippade med arbete i slutna utrymmen?

Nedanstående är exempel på risker som lätt uppstår i slutna utrymmen:

  • Asfyxi och anoxi om syret i luften minskar eller ersätts av toxiska gaser som kan orsaka huvudvärk, medvetslöshet, etc.
  • Förgiftning till följd av inandning och intag av toxiska ämnen som frisätts under arbete eller vid hudkontakt med sådana ämnen.
  • Elchock, brand eller explosion på grund av frisläppning av gaser, överdrivet hög värme, elfel, etc.
  • Fall på grund av felaktig användning av säkerhetsselen.
  • Risk för att träffas av eller begravas under fallande föremål och jordmassor.
  • Drunkning i händelse av plötsligt förhöjda vattennivåer, speciellt vid arbete på vattensystem.
  • Brännskador orsakade av läckage av kemiska substanser eller hett vatten från rör.
  • Hörselskador orsakade av höga ljud som ytterligare förstärks i det slutna utrymmet.
  • Termiska skador orsakade av extremt höga eller extremt låga temperaturer.
  • Oförutsägbara risker såsom risken för att komplikationer uppstår till följd av en olycka om arbetaren får panik när en farlig situation uppstår.

Varje ingripande skiljer sig åt och riskerna kan variera, beroende på platsens tekniska egenskaper, typen av arbete som genomförs, ämnena som finns i luften eller rören, etc.

Vilka säkerhetsåtgärder ska vidtas innan man påbörjar arbete i slutna utrymmen?

Hur kan man öka säkerheten vid arbete i slutna utrymmen?

Innan en arbetare kan tillåtas gå in i ett slutet utrymme behöver man kontrollera att detta är säkert och att atmosfären inte medför några omedelbara risker. Följande säkerhetsåtgärder bör iakktas:

  • Säkra omgivningen med avspärrningsstaket, upplys om riskerna med varningsskyltar, bryt och lås maskiner och ventiler (från utsidan om möjligt, annars från ingången till området).
  • Vädra och ventilera det slutna utrymmet så mycket som möjligt för att åstadkomma åtminstone en viss luftväxling. Ventilationen måste upprätthållas så länge ingripandet pågår, så nära arbetaren som möjligt.
  • Kontrollera luftens syre- och gashalt utifrån efter 20 minuters vädring och sedan på nytt inifrån det slutna utrymmet. Arbetaren ska inte tillåtas gå in i området om säkerheten inte kan garanteras.
  • Använd vid behov en tripod för fallskydd och se till att det finns tillräckligt med ljus i det slutna utrymmet.
  • Kontrollera att kontakt mellan arbetaren i det slutna utrymmet och arbetsledaren upprätthålls under hela arbetsperioden. Walkie-talkies är perfekta för detta ändamål, särskilt i situationer när den visuella kontakten riskerar att brytas.

Vilken arbetsutrustning krävs vid arbete i slutna utrymmen?

Personer som arbetar i slutna utrymmen ska förses med personlig skyddsutrustning som är anpassad för arbetet och förhållandena som sannolikt råder på platsen:

  • Skyddsoverall, skyddshandskar och skyddsskor: ta en titt på vårt sortiment av personlig skyddsutrustning.
  • Andningsskydd (se vår köpguide för hjälp att välja).
  • Bärbar flyktapparat med slutet system (inga filterskydd eftersom dessa inte förser användaren med syret som behövs när syrehalten i luften sjunker till en kritiskt låg nivå).

Följande arbetsutrustning är också oumbärlig:

  • Gasvarnare.
  • Fallskyddskit och sele.
  • Skyddshjälm.
  • Pannlampa.
  • Personlarm för ensamarbetare.

Vi lagerför flera smarta produkter som skyddar dig i samband med arbete i slutna utrymmen.

Hur förbereder man sig inför arbete i slutna utrymmen?

Arbeten i slutna utrymmen bör aldrig påbörjas utan vissa förberedelser: riskbedömningar, arbetsbeskrivningar, personalutbildningar, arbetstillstånd, etc. Genom att följa de etablerade arbetsprocedurerna till punkt och pricka kan man avsevärt minska risken för olyckor.

Signalisation de sécurité lors d'une intervention en espace clos

Riskbedömning

Först av allt behöver du säkerställa att det är absolut nödvändigt att gå in i det slutna utrymmet och att det är helt omöjligt att utföra underhållsarbetet utifrån (via rör, ventiler, kranar, kameror, etc.).

Om ingripandet visar sig vara nödvändigt måste arbetsgivaren i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) ”[...] undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet och sedan [...] genomföra de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.”

Riskförebyggande åtgärder ska utformas efter en noggrann bedömning av potentiella risker. Dessa bör bland annat innehålla:

  • En exakt och detaljerad beskrivning av det slutna utrymmet.
  • En sammanställning av de substanser som kan förekomma beroende på aktuell och tidigare användning av utrymmet.

Baserat på riskbedömningen tar sedan arbetsgivaren fram detaljerade arbetsinstruktioner som beskriver arbetet som ska genomföras, utrustningen som ska tillhandahållas samt det planerade tillvägagångssättet med hänsyn till de potentiella riskerna. Arbetsinstruktionerna ska även innehålla en riskhanteringsplan som förtydligar hur eventuella nöd- och räddningssituationer ska hanteras. Det är viktigt att alla på arbetsplatsen får ta del av all informationen som gäller befintliga risker och arbetsprocedurer.

Slutligen utses en arbetsledare som ska sörja för att tillämpningen av de olika procedurerna följs under ingripandet.

Säkerhetsutbildning

Arbetsgivaren ska, i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) ”[...] se till att arbetstagarnas kunskaper om arbetet och riskerna i arbetet är tillräckliga för att ohälsa och olycksfall skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås.”

Arbetsgivaren måste säkerställa att endast personal som är utbildad för arbete i slutna utrymmen deltar i ingripandet. Detta gäller både arbetare och arbetsledare. Utbildningen består av en teoretisk och en praktisk del med verklighetstrogna situationer som gör det möjligt för den anställda att få:

  • Teoretiska kunskaper: vad menas med slutna utrymmen? Vilka är riskerna förknippade med arbete i slutna utrymmen? Vilket regelverk gäller?
  • Praktiska färdigheter: kunna analysera situationen, identifiera riskerna, förbereda ingripanden i slutna utrymmen, utveckla nödprocedurer, etc.
  • En grundläggande beteendelogik: inte ta onödiga risker, lära sig att anpassa sitt beteende och sina reaktioner till situationerna som uppstår.

Arbetstillstånd

Vid arbete inuti cisterner, silor eller lastutrymmen med särskild risk för brand eller explosion krävs arbetstillstånd med skriftliga hanterings- och skyddsinstruktioner för arbetsuppgiften. Personen som utför arbetet ska på själva arbetstillståndet skriftligt intyga att instruktionerna kommer att följas.

Se våra produkter för arbete i slutna utrymmen

  1. Låsbart skyddsöverdrag för manluckor till slutna utrymmen

    Låsbart skyddsöverdrag för manluckor till slutna utrymmen

    Från 2 362,00 kr Till 2 821,00 kr
  2. Låsbart skyddsöverdrag (med hål för gasvarnare) för manluckor till slutna utrymmen

    Låsbart skyddsöverdrag (med hål för gasvarnare) för manluckor till slutna utrymmen

    Från 2 362,00 kr Till 2 821,00 kr
  3. Magnetiskt skyddsöverdrag i nättyg för manluckor till slutna utrymmen

    Magnetiskt skyddsöverdrag i nättyg för manluckor till slutna utrymmen

    Från 1 728,00 kr Till 2 203,00 kr
  4. Låsbart skyddsöverdrag i nättyg för manluckor till slutna utrymmen

    Låsbart skyddsöverdrag i nättyg för manluckor till slutna utrymmen

    Från 1 886,00 kr Till 2 362,00 kr
  5. Skyddsöverdrag i nättyg för manluckor till slutna utrymmen

    Skyddsöverdrag i nättyg för manluckor till slutna utrymmen

    Från 1 728,00 kr Till 2 203,00 kr
  6. Låsbart skyddsöverdrag i nättyg för manluckor utan fläns

    Låsbart skyddsöverdrag i nättyg för manluckor utan fläns

    Från 2 362,00 kr Till 2 821,00 kr
  7. Extra skyddsöverdrag för manluckor utan fläns

    Extra skyddsöverdrag för manluckor utan fläns

    Från 1 411,00 kr Till 1 649,00 kr
Faktabank

Behöver du hjälp att välja?
Nu kan du med ett enda musklick få tillgång till alla våra faktasidor, produktguider samt vanliga frågor och svar.