Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Varningskoner och tillbehör

Behöver du hjälp? Behöver du hjälp? Jag behöver hjälp med att välja rätt vägkon! Vägkoner är den perfekta lösningen när du behöver styra eller stänga av trafiken på dina enskilda vägar och parkeringar. Konerna går att trava på varandra för smidig transport, är betydligt billigare än vissa andra avspärrningsprodukter och går lätt att sätta på plats, vilket gör dem till ett självklart val för den som snabbt behöver kunna säkra ett olycks- eller riskområde. Vägkonerna finns i ett stort antal olika storlekar och utföranden och vilken modell som passar dig bäst beror på var du tänker använda dem (i trafikerade eller icke trafikerade områden, på dagen eller natten, etc.). Läs vår köpguide nedan för hjälp med att hitta rätt produkt för just dig!

35 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Vanliga frågor & svar - Vägkoner

När och var används vägkonerna?

Trafikkoner är den perfekta lösningen när man behöver styra eller stänga av trafiken i samband med tillfälliga byggarbeten på parkeringar och andra trafikerade områden. Konerna är mycket mångsidiga och kan exempelvis användas för att leda trafiken förbi arbetsplatsen, markera tillfälliga faror såsom gropar och hinder på vägbanan eller kortvarigt spärra av områden där man inte får köra under tiden arbetet pågår (t.ex. när man målar nya linjer på en parkeringsplats). De förekommer även ofta vid trafikolyckor för att stänga av trafiken och skydda olycksplatsen.

Plastkonerna utan reflex (sportkonerna) är populära för sport, träning, tävlingar och andra sportsliga evenemang.

Vad innebär det att vägkonerna är certifierade enligt EN 13422?

Vägutrustning (flyttbara vägmärken, koner och cylindrar) som används vid arbete på väg ska vara testad och godkänd enligt europastandard EN 13422. Certifieringen innebär att den uppfyller vissa minimikrav i fråga om bland annat synlighet och hållbarhet. Flera av våra plastkoner uppfyller dessa krav, vilket gör att de kan användas vid tillfälligt arbete på vägar, gator och parkeringar (dock inte på allmänna vägar, där de endast får användas som bärare av vägmärken och andra anordningar). Våra vägkoner med normalreflekterande reflex samt vägkoner med högreflekterande reflex uppfyller kraven på följande egenskaper:

  • Synlighet dagtid: trafikkonernas icke-reflekerande ytor har en fluorescerande orange färg för optimal kontrast mot omgivningen och därmed bättre synlighet.
  • Retroreflektion kvällstid och i våta förhållanden: de mikroprismatiska reflexbanden har en betydligt bättre reflektionsförmåga än reflexband med vanlig glaspärlereflex.
  • Stabilitet: trafikkonerna står stabilt på backen och kan användas även när det blåser utan att välta omkull.
  • Stöttålighet vid låga temperaturer: trafikkonerna tål att tappas från en höjd på 1,5 m vid mycket låga temperaturer utan att spricka eller gå sönder.
  • Reflexmaterialets vidhäftningsförmåga: reflexbanden är försedda med ett starkt häftämne som gör att de inte släpper i första taget. På de 750 mm höga trafikkonerna är de dessutom något nedsänkta för att minska risken för nötning när man staplar konerna.

Välj rätt sorts vägkoner!

Användningsmiljö

Våra vägkoner finns i ett antal olika storlekar och utföranden som går att anpassa till det avsedda användningsområdet. Se tabellen nedan för hjälp med att välja.

Välj rätt trafikkon
Användningsmiljö Privat mark Tätort Landsbygd
Synlighet på dagen/natten
Symbol synbarhet dagtid
Syns endast när det är ljust ute
Symbol synbarhet dagtid, kvällstid och dåligt väder
Syns bra både när det är ljust och mörkt ute, även när det regnar
Symbol synbarhet dagtid, kvällstid och dåligt väder
Syns bra både när det är ljust och mörkt ute, även när det regnar
Siktavstånd* --- Synlig från cirka 30 m Synlig från cirka 500 m
Produkt
Koner med med vita band
Sportkoner utan band eller koner med vita, icke reflekterande band
Vägkoner med vita normalreflekterande band
Trafikkoner med vita normalreflekterande band
Vägkoner med vita högreflekterande band
Trafikkoner med vita högreflekterande band

* Kan variera något beroende på väderförhållandena.

Synlighet

Konernas höjd, färg och eventuella reflexmaterial avgör hur väl de syns. Våra vägkoner är tillverkade av orangefärgad (i vissa fall fluorescerande) plast med eller utan prismatiska reflexband för maximal synbarhet i alla situationer.

Höjd

När man köper vägkoner är det viktigt att tänka på att höjden påverkar deras synbarhet. Ju snabbare man kör, desto högre måste konerna vara för att man ska få syn på dem i tid. På vägar där bilarna kör i lite högre hastigheter bör konerna exempelvis vara åtminstone 750 mm höga för att man ska hinna få syn på dem och sänka farten i tid. Vi saluför vägkoner i 4 olika höjder: 300, 500, 750 och 1000 mm.

  • 300 mm höga vägkoner används på privat mark med eller utan trafik (exempelvis övningskörningsplatser och idrottsföreningar).
  • 500 mm höga vägkoner används i trafikerade miljöer på gator, parkeringar, industriområden, etc.
  • 750 mm höga vägkoner används i stort sett överallt, på allt från flygplatser till trafikerade områden i staden och på landsbygden.
  • 1000 mm höga vägkoner används i stort sett överallt, på allt från från flygplatser till trafikerade områden i staden och på landsbygden.

Avspärrningskoner med utdragbara band

Behöver en produkt för att temporärt stänga av ett lite mindre område i samband med konstruktionsarbeten, vägarbeten och diverse underhållsarbeten inom- och utomhus? Då är Skipper™ avspärrningsband och vägkoner den den perfekta lösningen för dig! Skipper™ kan användas i stort sett överallt och går att kombinera med ett flertal tillbehör, vilket ger oändliga möjligheter att skapa funktionella och säkra avspärrningar. Läs mer om Skipper™ avspärrningssystem här.

Kompletterande produkter - Vägkoner

Få ut så mycket som möjligt av dina koner med hjälp av rätt sorts tillbehör! Vår avstängningsbräda och teleskopiska bom hängs till exempel mellan två koner för att göra det ännu tydligare att tillträdet till området är avstängt

Placera vår varningslykta på konerna för att få dem att synas bättre i mörkret och för att minska risken för oavsiktlig påkörning på platser med mycket trafik.