Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Taktila vägmarkeringar

Behöver du hjälp? Behöver du hjälp? Läs mer om våra olika vägmarkeringar! Vägreflektorer, vägmarkeringar med LED-belysning och taktila stoppmarkeringar är oerhört mångsidiga och kan användas till allt från avgränsning till vägledning och allmän markering. De går att använda på såväl gator, vägar och parkeringar som på trafikfria platser.

Vi saluför ett stort antal modeller: i plast eller metall, med eller utan taktil yta, med eller utan reflex och/eller solcellsdrivna LED-lampor, etc. Läs mer om de olika sorterna och deras egenheter nedan.

12 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Vägbanereflektorer och andra vägmarkeringar

Våra vägreflektorer, vägmarkeringar med lysdioder och taktila stoppmarkeringar är mycket mångsidiga och passar till en mängd olika tillämpningsområden (vägmarkering, vägledning, avgränsning och dekoration). De kan användas som en naturlig del av ordinarie vägmarkeringar av målarfärg eller termoplast, eller som ett alternativ till dessa på platser där de av någon anledning inte går att använda.

Produkterna kan fås i metall eller plast, med slät eller taktil yta, med eller utan reflex och/eller lysdioder. Varje modell har sitt specifika användningsområde.

Olika modeller för olika användningar

Stoppmarkeringar: hjälper personer med synnedsättning att ta sig fram

Taktila stoppmarkeringar är perfekta när du behöver markeringar som både syns och känns. De används bland annat för att skapa avgränsningar och separationslinjer i trafiken samt markera exempelvis övergångsställen och promenadstråk. Tack vare sin välvda, något upphöjda yta och sin speciella ytstruktur är de lätta att känna med teknikkäppen, till skillnad från klassiska, målade linjer på marken.

Modellerna i färg är perfekta på platser där det är viktigt att även personer utan vit käpp kan upptäcka dem. Modellerna i metall passar perfekt mitt i stan där de utgör en diskret men dekorativ markering på bland annat asfalt, kullersten och marksten.

Vägbanereflektorer: ger visuell ledning på platser där särskilt stort behov föreligger

Vägreflektorer är små färgade plastmarkeringar med reflexbrickor på sidorna. Reflexerna reflekterar tillbaka ljuset mot fordonen när de träffas av deras strålkastare vilket gör att de syns oerhört bra i mörkret.

Vägreflektorerna används för vägkantsutmärkning och vägledning på platser där särskilt stort behov föreligger (till exempel vid skarpa kurvor på oupplysta landsvägar).

Vägmarkeringar med LED-belysning: ökar säkerheten vid oupplysta övergångsställen och överfarter för cyklar

Vägmarkeringar med solcellsdriven LED-belysning är försedda med både reflexer och lysdioder för maximal synlighet i mörkret. De är mycket praktiska på oupplysta vägar där de bidrar till att öka säkerheten vid exempelvis obevakade övergångsställen och cykelöverfarter. Lysdioderna som korsar vägbanan uppmärksammar förarna på att de närmar sig en överfart för cyklister och gående så att de hinner sakta ner i tid.

Vägmarkeringarna kan även användas som ledjus på exempelvis perronger, kajer och längs med vägar där annan belysning inte finns.

Så här fäster du vägmarkeringarna i marken

Vägmarkeringarna kan delas in i två olika sorter: med eller utan skaft. Så här går du tillväga för att fästa de olika sorterna i marken:

Modellerna med skaft
1. Borra ett hål som är 3 mm större i diameter och 10 mm djupare än vad vägmarkeringens skaft är långt.
2. Fyll hålet med cirka 30 g 2-komponentslim.
3. Tryck ner vägmarkeringens skaft i hålet.
4. Låt limmet härda i åtminstone 24 timmar.

Modellerna utan skaft: limmas fast med hjälp av ett 2-komponentslim.

Kompletterande produkter

Behöver du måla linjer på en väg eller parkering? Använd våra vägfärger på burk eller sprayflaska för snygga och hållbara resultat. För andra typer av vägmarkeringar kan vi även erbjuda ett stort sortiment av prefabricerade produkter av termoplast.
>>> Se alla våra produkter för vägmarkering.

För att personer med funktionsnedsättning ska kunna ta sig fram på egen hand krävs det att omgivningen anpassas till deras fysiska förutsättningar. Personer med synnedsättning kan få hjälp genom taktila ledytor och kontrastmarkeringar. Rullstolsburna personer behöver först och främst en handikappanpassad parkeringsplats som ligger så nära byggnadsentrén som möjligt och är så pass stor att det går att ta sig ut ur bilen och vända med rullstolen. Byggnadsentréer som enbart kan beträdas via trappsteg ska förses med en rullstolsramp.
>>> Se alla våra hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.