Uppgradera din webbläsare och dra nytta av moderniserade verktyg, snabbare laddningshastigheter och bättre säkerhet. Uppgradera på mindre än fem minuter med Chrome, Firefox, Safari, Edge.

bann-panneaux-normes-SW_1.jpg

Nya symboler enligt EN ISO 7010

Vad är EN ISO 7010?

EN ISO 7010 är en europeisk standard som härstammar från den internationella standardiseringsorganisationens tekniska standard ISO 7010:2012.

EN ISO 7010 styr utformningen av varsel- och säkerhetsskyltar på europanivå. Den godkändes av den europeiska standardiseringskommitén 2010 och används i alla EU-länder sedan 2013. I Sverige har man, till skillnad från övriga medlemsländer, valt att även behålla de äldre varsel- och säkerhetsskyltarna som numer gäller parallellt med ISO-skyltarna. Du behöver alltså INTE byta ut befintliga skyltar så länge dessa uppfyller Arbetsmiljöverkets regler för skyltar och signaler på arbetsplatsen. Mer information om dessa hittar du i Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2020:1.

Vad är anledningen bakom de nya symbolerna?

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord och detta är en av idéerna bakom ISO 7010.

ISO 7010 är en världsomfattande standard tänkt att harmonisera alla varsel- och säkerhetsskyltar på internationell nivå, så att människor från olika delar av världen kan tillgodogöra sig information som är viktig ur hälso- och säkerhetssynpunkt.

I ISO 7010 är symbolerna, särskilt gubbarna på symbolerna, landsneutrala. Detta gör skyltar med symboler från ISO 7010 speciellt lämpade på platser där mycket folk av olika ursprung samlas.

Hur ser de nya symbolerna ut?

EN ISO 7010 omfattar mer än 100 nya piktogram (symboler). Några exempel på dessa ser du nedan.

Nya symboler enligt ISO 7010

Hos oss hittar du ett komplett utbud av skyltar och självhäftande dekaler enligt EN ISO 7010. Se våra påbudsskyltar, förbudsskyltar, varningsskyltar, brandskyltar, utrymningsskyltar och nödskyltar.

Faktabank

Behöver du hjälp att välja?
Nu kan du med ett enda musklick få tillgång till alla våra faktasidor, produktguider samt vanliga frågor och svar.