Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Märkprodukter för golv, väggar och fönster

Märk och skydda dina golv, väggar och fönster med hjälp av Seton! Vi har allt från insynsskydd och kontrastmarkeringar för glasytor till kabelkanaler och halkskydd för golv.

61 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Stora glaspartier bör förses med kontrastmarkeringar för att undvika att folk misstar dem för dörrar och öppningar och springer in i dem.


Vad säger reglerna?

Följande är ett urdrag ur Boverkets Byggregler BFS 2011:6

"Stora glasytor i dörrar samt glasytor som kan förväxlas med dörrar eller öppningar ska vara tydligt markerade."
"Markeringarna bör avvika mot bakgrunden och vara synliga för både stående och sittande personer."


Vad menas med kontrastmarkering?

En kontrastmarkering är en slags varselmarkering som avviker mot bakgrunden genom sin kontrasterande färg. För att uppnå en god kontrast används två motsatta färger (till exempel svart och vitt). Rött och grönt bör undvikas eftersom färgblinda personer kan ha svårt att uppfatta just dessa färger. Det är viktigt att tänka på att markeringen måste kunna synas från båda håll och att den måste vara väl synlig oavsett rådande ljusförhållanden.

Vidare bör markeringen sitta i ögonhöjd för en optimal synlighet. Glöm inte att det som är ögonhöjd för vissa är alldeles för högt för rullstolsbundna personer och barn. Markeringen bör placeras tvärs över glasdörrar och glasade ytor på cirka 140-160 cm höjd. En kompletterande markering på 90 cm höjd rekommenderas.