Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Skyddsskor

Behöver du hjälp? Behöver du hjälp? Hur väljer man rätt arbetsskor? Skyddsskor utgör en del av den personliga skyddsutrustningen och är obligatoriska på arbetsplatser där risken för fotskador är stor.
Våra arbetsskor finns i både i dam- och herrmodeller, i ett stort antal storlekar och för skydd mot olika risker. Alla skor uppfyller gällande skyddskrav för optimal säkerhet.

18 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Vanliga frågor & svar - Arbetsskor

För att få gå under benämningen skyddsskor måste ett par skor vara testade och godkända enligt standard EN ISO 20345 som intygar att de uppfyller vissa baskrav:

  • Krav på hållbarheten hos materialen som utgör skornas ovanläder, foder och sula
  • Krav på passform och komfort
  • Krav på skydd mot mekaniska risker

Så kallade yrkesskor har, till skillnad från skyddsskor, ingen tåhätta, men uppfyller samma baskrav. Yrkesskorna styrs av standard EN ISO 20347.
Vi säljer ett stort antal skyddsskor för dam och herr, i olika storlekar och material och för olika arbeten.

Varför är det viktigt att använda skyddsskor?

Fötterna är en utsatt kroppsdel som lätt skadas, ofta med sjukfrånvaro som följd. Olyckor som berör de nedre extremiteterna (höfter, ben och fötter) står för näst flest arbetsskador bland båda könen.
Avsaknaden av lämpliga jobbskor leder även till belastningsskador, en vanlig skadetyp som varje år drabbar miljontals europeiska arbetstagare i alla yrkessektorer. Besvären kan delvis motverkas med bra arbetsskor med stöd för fotleden och stötdämpande sula.

Det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för personalens säkerhet på arbetsplatsen. Han eller hon är skyldig att tillhandahålla personlig skyddsutrustning när detta bedöms nödvändigt och ska försäkra sig om att denna också används.

Vad säger lagen?

Följande utdrag kommer från Arbetsmiljölagen. Enligt denna är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla den personliga skyddsutrustning som behövs utan kostnad för arbetstagarna. Arbetsgivaren är även skyldig att se till att utrustningen fungerar och att den underhålls och repareras, så att den är säker att använda.

"Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall [...] "

"Kan betryggande skydd mot ohälsa eller olycksfall icke nås på annat sätt, ska personlig skyddsutrustning användas. Denna ska tillhandahållas genom arbetsgivarens försorg."

När behöver man använda skyddsskor?

Skyddsskor ska användas på alla arbetsplatser med förhöjd risk för:

  • Klämskador (fötterna körs över av en truck eller kläms mellan trucken och ett annat föremål)
  • Krosskador (ett tungt föremål tappas på fötterna)
  • Yttre fotskador orsakade av arbetsmiljön (kyla, fukt och värme)
  • Belastningsskador (smärta i fötter, knän, höfter och rygg till följd av att man bär tungt eller står och går mycket)

Lämpliga arbetsskor ska dessutom finnas på arbetsplatser med ojämna, ostadiga, lutande eller hala underlag för att förhindra halka, stukningar och vrickningar.

Hur väljer man rätt skyddsskor?

Skyddsskor som används för att förhindra fotskador delas in i olika skyddsklasser - S1, S1P, S2, S3, S4 och S5 - där S1 ger det lägsta skyddet och S5 det högsta. Alla skor, oavsett kategori, har en tåhätta som skyddar mot fallande föremål med en energi upp till 200 J (motsvarande en tyngd på 20 kg som tappas från 1 meter) eller tryck ovanifrån med en kraft upp till 15 kN, d.v.s. 1500 kg.

Alla skor som uppfyller baskraven är märkta S. Om de också skyddar mot andra risker är de märkta med ytterligare en siffra. Det ska alltid framgå av skornas märkning vad de skyddar mot.
Nedan har vi satt ihop en tabell som visar vilka skyddsegenskaper som krävs enligt EN ISO 20345. Förutom nedanstående egenskaper måste alla skyddsskor, skyddskängor och skyddsstövlar S3 och S5 dessutom ha mönstrad sula.

Obligatoriska skyddsegenskaper S1 S1P S2 S3 S4 S5
A: antistatiska egenskaper
E: energiupptagning i klacken
FO: bensin- och oljebeständig sula
P: spiktrampskydd      
SRA/SRB eller SRC: halkskydd
WR: skydd mot vattengenomträngning och vattenupptagning        
WRU: ovanläder med skydd mot vattengenomträngning och vattenupptagning        
Ytterligare skyddsegenskaper
CI: skydd mot kyla vid låga temperaturer och mot kalla underlag
CR: skydd mot skärskador
HI: skydd mot värme upp till 150° i upp till 30 minuter
HRO: värmetålig sula som skyddar mot kontaktvärme upp till 300°
M: metatarsalskydd (skydd för mellanfoten)
Skyddsskorna delas dessutom in i 2 olika kategorier beroende på vilket material de är gjorda av:
Klass I Skyddsskor gjorda av läder eller textil (skor av skyddsklass S1, S2 eller S3). Skyddsskor S3 - Klass I
Klass II Helt vattentäta skyddsskor och skyddsstövlar gjorda av gummi eller polymer (skor av skyddsklass S4 eller S5)
Idealiska för arbete i miljöer med vatten och andra vätskor eller lera.
Skyddsskor S5 - Klass II

Tillbehör - Arbetsskor

Förutom arbetsskor säljer vi även skyddsgaloscher med tåhätta. Dessa dras på över de vanliga skorna och är perfekta för kunder, besökare och personal som tillfälligtvis behöver extra fotskydd.
Våra avlastande mattor främjar blodcirkulationen och minskar trötthetskänslor och besvär i fötter, ben och rygg. Tillsammans med ett par fotriktiga arbetsskor kan de motverka vissa belastningsbesvär.

Är golvet på din arbetsplats ofta halt till följd av spill, regn, snö eller is? Minska halkrisken med våra halkskydd. Vi saluför allt från självhäftande halkskyddstejp till halkskyddsfärg som man målar på.
Är du på jakt efter en annan personlig skyddsutrustning? Vi har det som behövs för att skydda dig från topp till tå. Se våra hörselskydd, skyddsglasögon, skyddshandskar, skyddskläder, etc.
Se till att personal och besökare är medvetna om säkerhetsreglerna som gäller på arbetsplatsen. Behöver man ha på sig skyddsskor när man utför vissa arbetsuppgifter eller när man beträder vissa områden? Informera om detta med våra påbudsskyltar: personlig skyddsutrustning.