Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Hel- och halvmasker

Behöver du hjälp? Behöver du hjälp? Köpguide: hel- och halvmasker Andningsskydd ska alltid användas i arbetsmiljöer där inandningsluften innehåller irriterande och hälsofarliga ämnen. Vi saluför flera helmasker och halvmasker för användning inom industri och verkstad. Helmaskerna rekommenderas när ämnena som hittas i inandningsluften kan ge upphov till skador på både luftvägar och ögon. När de endast är farliga att andas in räcker det med en halvmask. Läs lite mer om våra skyddsmasker i guiden nedan.

7 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Köpguide - Hel- och halvmasker

Personer som jobbar inom industri och verkstad kommer ofta i kontakt med damm, dimma, gaser och ångor. Ibland kan dessa vara farliga för andningsorganen och då ska andningsskydd användas. För fullgott skydd är det viktigt att välja rätt sorts skyddsmask och rätt sorts filter, något som ofta är lättare sagt än gjort! I guiden nedan går vi igenom för- och nackdelarna med våra hel- respektive halvmasker. Du hittar även mer information i vår detaljerade köpguide “Hur väljer man rätt andningsskydd?”.

Helmask eller halvmask?

Oavsett om man väljer att införskaffa en helmask eller en halvmask är det viktigt att man trivs bra med den mask man köper. Andningsskydd ska alltid vara individuellt utprovade så att man är säker på att passformen är okej och att de känns behagliga att använda.

Helmasker för skydd av både ansiktet och luftvägarna

När ämnena som hittas i inandningsluften kan ge upphov till skador på både luftvägar och ögon ska man använda så kallade helmasker. Dessa täcker i stort sett hela ansiktet (haka, mun, näsa och ögon) och med rätt filter ser de till att de skadliga ämnena inte kan tränga in i kroppen. Helmasker används främst inom industrin (kemikalieindustri, verkstadsindustri, gas- och oljeindustri) och i synnerhet vid arbete med lacker och målarfärg, exempelvis som skyddsmask vid sprutmålning. De kan även användas för att skydda sig mot smittsamma sjukdomar som sprids via luften.

Panoramavisiret ger ett vidgat synfält utan optisk förvrängning.

Halvmasker för skydd av luftvägarna

När det inte finns något i arbetsmiljön som kan skada ögonen räcker det gott och väl att ha på sig en halvmask. Förutsatt att de används med rätt sorts filter ger halvmaskerna ett bra skydd mot inandning av luftföroreningar i form av damm, dimma, gaser och ångor, samtidigt som de ofta upplevs som mindre klumpiga än helmaskerna. Maskernas speciella design gör att filtren sitter långt ner, där de inte inkräktar på synfältet och deras låga vikt gör dem lättare att ha på sig längre stunder.

Enkla eller dubbla filter?

Kolfiltermasker med dubbla filter är mindre jobbiga att andas genom än de med enkla filter, vilket gör dem till det bästa valet vid tunga och långvariga arbeten. Eftersom luften dras genom två filter istället för ett minskar andningsmotståndet med hälften.

Kolfiltermasker med enkla filter har ett högre andningsmotstånd, men är å andra sidan betydligt nättare och lättare än de med dubbla filter, vilket helt klart är en fördel i vissa situationer (t.ex. vid arbeten i små utrymmen samt detaljarbeten).

Vilket filter ska jag välja?

Det första man ska tänka på när man köper andningsskydd är att masken och filtret måste passa ihop. Vi säljer flera olika hel- och halvmasker samt filter från Honeywell. Nedan ser du vilka produkter som kan användas tillsammans.

Filter med bajonettfattning: används ihop med Valuair halvmask och Optifit® Twin helmask Filter med skruvanslutning: används ihop med N5500 halvmask och N7700 halvmask Filter med RD40-anslutning: används ihop med Optifit® helmask
Gasfilter och partikelfilter för Honeywell Optifit® Twin och Valuair Gasfilter och partikelfilter för Honeywell N5500 och N7700 Gasfilter och partikelfilter för Honeywell Optifit®

När man är säker på att man har hittat ett filter som passar ihop med masken man använder är det dags att välja filtertyp: partikelfilter, gasfilter eller kombinationsfilter.

  • Partikelfilter avskiljer mer eller mindre farliga partiklar i damm, dimma och rök.
  • Gasfilter skyddar användaren mot ånga, kemikalier och giftiga gaser.
  • Kombinationsfilter används i arbetsmiljöer där det förekommer både partiklar och gaser.

Läs vår köpguide för mer information om våra filter och vilka ämnen de skyddar mot.

Filtrerande halvmasker för engångsbruk: den perfekta lösningen för skydd vid tillfälliga arbeten

När man endast sporadiskt använder andningsskydd kan det det kännas onödigt att köpa en dyr hel- eller halvmask med utbytbara filter. Då kan filtrerande halvmasker för engångsbruk vara ett bra alternativ. Maskerna används en gång och kastas i slutet av arbetsdagen. De kräver inget som helst underhåll och eftersom de byts ut efter varje arbetspass kan man vara säker på att man har ett välfungerande skydd med optimal filtreringsförmåga till nästa gång. Maskerna är enkla att sätta på och dessutom lätta och behagliga att bära. Nackdelen är att de inte är lika avancerade som hel- och halvmaskerna vars specialiserade filter skyddar mot ett brett spektrum av olika ämnen. Se vårt utbud av dammfiltermasker klass FFP1, FFP2 och FFP3.