Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Ergonomi vid datorarbeten

Våra kroppar är i grunden inte gjorda för statiskt arbete och våra muskler tar stryk vid långa, stillasittande arbetspass framför datorn. En bra kroppshållning är oerhört viktig för att förebygga belastningsskador. En skön stol med ordentligt stöd för ryggen samt ergonomiska hjälpmedel kan också hjälpa till att motverka krämpor.

4 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Belastningsbesvär orsakade av stillasittande arbeten kan till viss del förebyggas med hjälp av bra arbetsutrustning och en god kroppshållning. Det här ska du tänka på:

Kontorsstolen ska ha ordentligt stöd för ryggen.
Sittdjupet ska ställas in så att en knytnäve får plats mellan knävecket och stolsitsens framkant.
Stolshöjden ska justeras så att fötterna vilar på golvet (knä- och höftvinkel ska vara mellan 90 och 110 grader). Kortväxta personer kan använda fotstöd för att nå ner till golvet.
Underarmarna ska vila mot bordsskivan.
Rygg och axlar ska vara avslappnade.

Vad säger lagen?

"Arbetsplatsen skall vara dimensionerad, utformad och utrustad så, att den arbetande kan inta bekväma arbetsställningar samt variera arbetsställningar och arbetsrörelser."

"För att undvika olämpliga belastningar och sittställningar är det viktigt att arbetsstolen enkelt kan ställas in efter den arbetandes kroppsmått och behov. Bekväma och varierande arbetsställningar kan intas om stolsitsen kan regleras i höjdled, sittdjupet förändras och ryggstödet regleras i höjdled och vinklas. Det är angeläget att den som så önskar kan få ett fotstöd.
"

Läs Arbetsmiljöverkets föreskrifter om belastningsergonomi och Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om arbete vid bildskärm för tips på hur arbetet ska planeras och utföras för att förebygga belastningsbesvär.