Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Skyltfästen och stolpar

Behöver du hjälp? Behöver du hjälp? Hur väljer jag rätt fäste till mina skyltar? Olika typer av skyltar kräver olika typer av fästen. Vilken sort som passar dig bäst beror till stor del på var din skylt ska sitta: ska den sitta inomhus eller utomhus? På en vägg eller en stolpe? Rör det sig om en permanent eller tillfällig installation?
Vi säljer våra skyltar och skyltfästen var för sig så att du ska kunna välja den monteringsmetod du tycker passar bäst. Vi har något för de flesta smaker och budgetar!

18 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Vanliga frågor & svar - Skyltfästen och stolpar

Vad är skillnaden mellan plana och kantbockade skyltar?

Vi på Seton är experter på skyltar! Hos oss hittar du, förutom vägmärken, ett brett utbud av varselskyltar och kundanpassade skyltar. För att få ut det mesta av dina skyltar är det viktigt att dessa “installeras på lämplig höjd och i ett läge som passar siktlinjen och tar hänsyn till eventuella hinder” i enlighet med Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Vi säljer kompletta system med stolpar och skyltfästen för varaktig montering av de flesta skyltar. I guiden nedan delar vi med oss av goda tips och råd om hur du väljer rätt sorts fäste i förhållande till dina skyltar.

Plana skyltar

Plana skyltar är helt platta baktill och saknar den list som de kantbockade skyltarna har. Skyltarna passar bäst för väggmontering men kan även monteras på stolpe med hjälp av Skenor för plana skyltar och speciella Skyltfästen för plana skyltar. För maximal stadga krävs åtminstone 2 skenor per skylt (nödvändigt antal i förhållande till skyltarnas storlek anges i tabellen nedan).
Behöver du montera skyltarna på en stolpe med annorlunda form eller extra stor diameter? I sådana fall har du 2 val:

 1. skenor + fästmodul + spännband
 2. skenor + slangklämmor
Se även våra Vinkelfästen för skyltar och Väggfästen för flaggskyltar.

Installationsschema:

 1. Klistra fast de självhäftande skenorna på skyltens baksida.
 2. Placera skruvarna i skenorna (två per skena) och skjut dem mot mitten.
 3. Sätt skylten på stolpen.
 4. Placera skyltfästena på stolpen så att skruvarna hamnar i hålen.
 5. Sätt fast muttrarna och dra åt.
Installationsschema för fäste av plan skylt på runt stolprör
Fäste på runt stolprör
Installationsschema för fäste av skylt på fyrkantigt stolprör
Fäste på fyrkantigt stolprör

Skenornas längd och antal beror på skyltens storlek

Skyltstorlek Skenor
details 600 x 600 x 600 mm 1 x 150 mm + 1 x 400 mm
details 900 x 900 x 900 mm 1 x 250 mm + 1 x 400 mm
panorama_fish_eye Ø 400 mm 2 x 250 mm
crop_16_9 450 x 200 mm 2 x 250 mm
crop_16_9 400 x 300 mm 2 x 250 mm
crop_din 400 x 400 mm 2 x 250 mm
panorama_fish_eye Ø 700 mm 2 x 400 mm
crop_16_9 400 x 600 mm 2 x 400 mm
crop_16_9 700 x 200 mm 2 x 400 mm
crop_din 700 x 700 mm 2 x 400 mm

Kantbockade skyltar

Kantbockade skyltar är mycket enkla att montera på stolpe med hjälp av speciella skyltfästen. Dessa hakas fast direkt i den bockade listen som sträcker sig längs med skyltens ytterkant. Varje stolpe kräver minst 2 Skyltfästen för kantbockade skyltar för att skylten ska få en ordentlig stadga och mycket stora skyltar kan behöva fästas på fler än 1 stolpe.

Installationsschema:

 1. Placera ena delen av det första skyltfästet i skyltens överkant. Gör sedan likadant med det andra skyltfästet i skyltens underkant.
 2. Sätt skylten på stolpen.
 3. Placera den andra delen av skyltfästena på stolpen så att skruvarna hamnar i hålen.
 4. Sätt fast muttrarna och dra åt.
Installationsschema för fäste av kantbockad skylt på runt stolprör
Fäste på runt stolprör
Installationsschema för fäste av kantbockad skylt på fyrkantigt stolprör
Fäste på fyrkantigt stolprör

Hur förankrar jag skyltstolparna i marken?

Det finns flera sätt att förankra stolparna på:

Fastgjutning direkt i marken

Förklaring av förankring genom fastgjutning i marken

Gräv ett tillräckligt brett och djupt hål i marken och fyll detta med betong. Tryck ner stolpen så att ungefär 20% hamnar i betongen och 80% ovanför. Hur stort hålet behöver vara beror på stolpens höjd och vikt.

Förankring med stolpsko

Förklaring av förankring med stolpsko

En stolpsko består av en hylsa vari stolpen placeras + en perforerad metallplatta som är fastsvetsad vid hylsan. Hålen i metallplåten används för att bulta eller skruva fast stolpskon i marken. Var noga med att först kontrollera underlaget om du avser förankra stolpen med hjälp av en stolpsko: betongunderlag måste vara åtminstone 15 cm tjocka. För förankring i lösjord eller sprucken asfalt måste du gräva ett lagom djupt hål och fylla detta med betong för att sedan kunna skruva fast stolpskon.

Förankring med stolpsko + jordankare

Förklaring av förankring med stolpsko och jordankare

Denna typ av förankring kan endast användas när den säljs tillsammans med stolpen. Systemet består av en hylsa som är fastsvetsad på en metallplatta med skruvar på ovansidan och jordankare undertill. Jordankarna gjuts fast i betong medan själva stolpskon skruvas fast.

Förankring med markhylsa

Förklaring av förankring med markhylsa

En markhylsa är ett slags rör som gjuts fast direkt i marken. Hylsan är rund eller fyrkantig, beroende på stolpens form.
Stolpen förs helt enkelt ner i röret och kan sedan tas bort när som helst.

Hur sätter jag fast skyltarna på väggen?

Skylt och väggfäste

Om man inte kan eller vill montera skylten på en stolpe kan man använda våra väggfästen. Dessa är perfekta på byggnadsväggar och fasader.

Hur sätter jag fast skyltarna på andra ställen?

Installationsschema för fästmodul och spännband

För montering på staket, stängsel, grindar, lyktstolpar och överdimensionerade stolpar är Spännband i rostfritt stål det bästa alternativet. Banden kan anpassas storleksmässigt och kapas i önskad längd med hjälp av en avbitartång.
För att kunna fästa skylten vid stolpen med hjälp av plåtband behövs en speciell fästmodul (det röda föremålet på bilden till vänster) som sätts fast i skyltens skenor. Banden dras genom hålen på fästmodulen och stramas åt med hjälp av vårt Spännverktyg. Denna typ av fäste passar endast plana skyltar.
Behöver du sätta upp skyltar i innemiljöer? Satsa på ett av våra Fästen för inomhusskyltar. Vi har bland annat dubbelhäftande tejp för permanent montering samt flera smarta lösningar för skyltar som måste kunna flyttas (Magnetiska krokar, Magnettejp på rulle, etc.).