Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Halkskydd för trappor

Behöver du hjälp? Behöver du hjälp? Vad bör man tänka på när man köper halkskydd? Arbetsplatsens trappor kan vara hala av olika anledningar. Oavsett de bakomliggande orsakerna är det viktigt att åtgärda olycksrisken genom lämpliga halkskyddslösningar. Våra halkskydd för trappor placeras på stegnosen och minskar risken för att halka när man går upp eller ner för trappan. De bredare modellerna täcker även en del av plansteget för maximalt skydd.

16 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Halkskydd för trappor

Vi saluför ett stort antal halkskydd för trappor inomhus och utomhus. För att hjälpa dig hitta rätt bland alla olika modeller och material delar vi med oss av våra tips på vad du bör tänka på när du väljer.

Modell

Det första man bör tänka på när man köper halkskydd för trappor är vilken modell som passar bäst. Våra L-formade halkskydd för trappor finns i en tunnare variant som täcker själva trappnosen och en lite bredare som täcker både trappnosen och en del av plansteget. Den sistnämnda modellen ger ett komplett skydd mot halka oavsett var på trappsteget man sätter ner foten.

Skydd för trappnos

Halkskydd för trappnos
Tunn trappkantslist som placeras på själva trappnosen.

Skydd för trappnos och plansteg

Halkskydd för trappnos och trappsteg
Bred list som täcker både trappnosen och en bit av själva plansteget (upp till 345 mm, beroende på modell).

Förutom ovanstående modeller har vi även flera olika specialprodukter:

Halkskydd för stegar

Våra praktiska halkskydd för hala stegar monteras direkt på stegpinnarna och ger ett effektivt skydd mot halk- och fallolyckor.

Halkskydd med kontrastmarkering

Våra halkskydd med kontrastmarkering markerar det första och sista trappsteget för personer med orienteringssvårigheter och används för att tillgänglighetsanpassa arbetsplatsen enligt kraven i Arbetsmiljölagen. Enligt denna ska nämligen "Arbetsförhållandena [...] anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende" så att all personal kan delta i arbetslivet på lika villkor.

Byggnadens trappor måste kunna användas av alla, inklusive personer med funktionsnedsättning. Personer med nedsatt syn och rörelseförmåga kan välja att ta trapporna även om det finns en hiss. Av denna anledning bör trapporna vara utrustade med hjälpmedel som ökar både framkomlighet och säkerhet

  • Trappstegen ska vara släta och halkfria.
  • Det nedersta och det översta trappsteget ska förses med ljushetskontrasterande markeringar.
Våra halkskydd med kontrastmarkering löser båda problemen på en och samma gång. För maximal säkerhet kan de användas i kombination med taktila markeringar som talar om att man närmar sig en fara.

Typ

Våra halkskydd för trappor kan delas in i två olika typer: skrovliga och icke skrovliga. Det är viktigt att man väljer rätt typ eftersom detta påverkar produktens halkmotstånd. Ju skrovligare yta, desto bättre friktion och halkskydd.

När vi pratar om halkskydd med skrovlig yta menar vi halkskydd med inbäddade, riktigt grovkorniga partiklar. Dessa ger bästa möjliga halkskydd på platser med mycket hög halkrisk. De rekommenderas även i områden med mycket slitage eftersom deras höga beständighet mot nötning gör att de kan användas väldigt länge innan de behöver bytas ut. På platser med lägre halkrisk går det bra att använda halkskydd med icke skrovlig yta, typ EasyClean. Dessa har en speciell beläggning som motverkar halka samtidigt som den känns mjuk och behaglig vid beröring - ett perfekt val i områden där man går barfota eller där golvet ofta behöver rengöras eftersom fibrerna från sopborsten och moppen inte fastnar i den speciella beläggningen.

Material

Våra halkskydd för trappor finns i flera olika slags material:

Metallmix

Aluminium
Aluminium täckt med ett påklistrat halkskyddsband eller ett skikt av elastisk harts med inbäddade, grovkorniga partiklar (beroende på modell).

Stål
Stål täckt med ett påklistrat halkskyddsband eller ett skikt av elastisk harts med inbäddade, grovkorniga partiklar (beroende på modell).

Ovanstående material är perfekta i normal industrimiljö. I mer extrema miljöer rekommenderar vi dig att välja en av nedanstående produkter för bättre hållbarhet.

100% metall

Aluminium
Räfflad aluminiumdurk.
Materialets fördelar:
✓ Mycket lätt
✓ Hållfast
✓ Perfekt i saltbemängda kustmiljöer

Stål
Rostfritt, galvaniserat eller lackerat stål med fastsvetsade metallpartiklar.
Materialets fördelar:
✓ Extremt nötningsbeständigt
✓ Mycket temperaturtåligt
✓ Perfekt i våta och oljiga miljöer

Glasfiber

En blandning mellan glasfiber och hartsbindemedel med inbäddade, grovkorniga partiklar.
Materialets fördelar:
✓ Extremt hållbart
✓ Väldigt tåligt mot kemikalier, solljus, höga och låga temperaturer
✓ Perfekt i mycket krävande industrimiljöer

Halkmotstånd

Det finns ett flertal olika sätt att mäta en produkts halkmotstånd på och vilken testmetod som används är upp till tillverkaren. Detta gör det svårt att jämföra olika halkskydd med varandra. För att ge dig en bättre uppfattning om våra produkters halkmotstånd har vi delat in dem i 4 grupper. Varje grupp motsvarar en viss risknivå:

Låg
Låg
för barfotaområden och platser med låg halkrisk.
Medelhög
Medelhög
för platser med medelhög halkrisk.
Hög
Hög
för platser med hög halkrisk.
Mycket hög
Mycket hög
för platser med mycket hög halkrisk (våta eller oljiga golv).

Använd sökfiltret “Halksäker” i menyn till vänster för att filtrera produkterna efter deras halkmotstånd.

Färg

Halkskydden finns i en mängd olika färger som kan anpassas till olika arbetsmiljöer och behov:
  • Neutrala färger för diskret skydd.
  • Varselfärger som markerar hinder och farliga områden enligt Arbetsmiljöverkets färganvisningar.
  • Fotoluminescerande (efterlysande) färger som lyser i mörkret för ökad säkerhet vid plötsligt strömavbrott och utrymning genom tät rök.
  • “Public Yellow” för platser där det kommer och går mycket folk. Den speciella gula tonen gör att smutsen syns mindre och att halkskydden håller sig snygga längre.

Fästmetod

Vissa halkskydd är självhäftande och klistras helt enkelt fast direkt på själva trappsteget. Övriga modeller måste limmas eller skruvas fast. I utemiljöer, mycket fuktiga miljöer och miljöer med stora temperaturvariationer är det bättre att skruva fast halkskydden då det finns en stor risk för att limmet släpper. För bästa resultat oavsett om du väljer att limma eller skruva fast skydden är det viktigt att underlaget är helt jämnt. Använd vårt betonglim för att laga hål och sprickor eller rätta till ojämnheter i golv av betong.

Öka fästförmågan hos självhäftande produkter genom att förbereda ytan innan applicering. Använd ett avfettningsmedel för borttagning av ingrodd smuts och fett samt en primer för grundbehandling av glatta och porösa ytor.

Kompletterande produkter

Se till att personalen använder ordentliga skor på arbetsplatsen. Alla våra skyddsskor uppfyller kraven i standard EN 345 vilket innebär att de har en greppsäker, halktestad sula.
Skyltar och märkning används då riskerna inte kan undvikas eller begränsas tillräckligt mycket genom allmänna tekniska skyddsåtgärder. På platser där risken för att halka fortfarande finns kvar (även efter att man har satt dit halkskydd) ska det finnas varningsskyltar. Se våra skyltar: halkrisk och golvdekaler: varning brant trappa.

Använd en av våra efterlysande trappmarkeringar på trappornas första och sista steg. Markeringarna lyser i plötsligt mörker och visar var trapporna börjar och slutar så att man inte trillar och slår sig.

Se även våra halkskydd för golv och halkskyddstejp för trappor.