Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Dammfiltermasker klass FFP2

Behöver du hjälp? Behöver du hjälp? När kan man använda filtrerande halvmasker klass FFP2? Vissa ämnen kan ge allvarliga skador på andningsorganen. För att motverka hälsoproblem ska lämpliga andningsskydd användas i miljöer där sådana ämnen finns i inandningsluften.
Våra filtrerande halvmasker klass FFP2 är perfekta i arbetsmiljöer där luften har en måttlig koncentrationshalt av farliga luftföroreningar (upp till 10 x Hgv). Maskerna finns i flera olika modeller (vikbara eller formanpassade, med eller utan utandningsventil, etc.) från flera populära tillverkare. Läs guiden nedan för hjälp med att välja.

4 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Dammfiltermasker skyddsklass FFP2


Filtrerande halvmasker är halvtäckande andningsmasker som är avsedda att användas en eller ett fåtal gånger (beroende på modell). De har flera fördelar gentemot andra typer av andningsskydd, såsom hel- och halvmasker med utbytbara filter:

  • De har en lägre inköpskostnad än mer avancerade hel- och halvmasker, vilket gör dem till ett självklart val för de som endast använder sig av andningsskydd lite då och då.

  • De har en lägre vikt som gör att man knappt känner att man har dem på sig, till skillnad från hel- och halvmasker med påmonterade filter som lätt kan kännas tunga och klumpiga.

  • De har ett lägre andningsmotstånd tack vare de effektiva filtermaterialen samt utandningsventilen som finns på vissa modeller.


När kan man använda filtrerande halvmasker klass FFP2?

Alla filtrerande halvmasker är testade och godkända enligt den europeiska standarden EN 149 som intygar att de ger användaren ett nöjaktig skydd mot flytande och fasta partiklar av mer eller mindre hälsoskadlig karaktär. För att maskerna ska godkännas får andningsmotstånd och graden av inläckage inte överskrida fastställda gränser vid normala arbetsförhållanden. Vissa masker genomgår även ett frivilligt dolomittest för att kontrollera deras filtreringseffektivitet vid förhöjda nivåer av fasta partiklar. Dammfiltermaskerna från Uvex® Silv-Air-serie har genomgått detta test vilket innebär att de erbjuder ett optimalt skydd även i mycket dammiga miljöer.

Filtrerande halvmasker klass FFP2 har en filtreringseffektivitet på minst 94% (d.v.s de stoppar 94% av alla partiklar som uppmäter 0,6 μm). De kan användas i miljöer där luftföroreningens koncentrationsnivå är upp till 10 gånger högre än det fastställda hygieniska gränsvärdet för yrkesmässig exponering (se Arbetsmiljöverkets föreskrifter om hygieniska gränsvärden för mer information).

Filtrerande halvmasker klass FFP2 skyddar mot fasta och flytande partiklar som hittas i inandningsluften i form av damm, rök och aerosoler. Maskerna används för skydd mot bland annat kvarts, metallspån, mögel och bakterier i samband med arbeten såsom avloppsrening, sophantering, gruvarbete, stenhuggning och metallbearbetning. De kan även användas för att stänga ute obehaglig lukt vid sophantering, avloppsrening och hantering av vissa livsmedel.

Välj rätt typ av filtrerande halvmask

Dammfiltermaskerna skiljer sig åt i två avseenden:

1) Modell: med eller utan utandningsventil

Filtrerande halvmasker med utandningsventil
✓ Har ett betydligt lägre andningsmotstånd än modellerna utan utandningsventil, vilket ofta uppskattas vid lite tyngre arbetsuppgifter.
✓ Gör det lättare att bibehålla ett behaglig miljö inuti masken (ventilen släpper ut värme och fukt från utandningsluften vilket minskar risken för kondens).

Filtrerande halvmasker utan utandningsventil
✓ Är oftare lite billigare att köpa och räcker gott och väl för skydd vid lättare arbeten som inte tar så lång tid.

2) Form: vikbar eller formanpassad

Dammskyddsmasker ska alltid vara individuellt utprovade för att garantera bästa möjliga passform. För maximal säkerhet är det viktigt att de sluter tätt mot användarens ansikte. Det är alltid bäst att prova sig fram för att hitta ett skydd som passar bra och känns behagligt att ha på sig.

De flesta produkter på marknaden är antingen formanpassade eller vikbara, med näsbygel som kan justeras tills andningsskyddet sitter som det ska. De formanpassade maskerna är mycket enkla att sätta på sig medan de vikbara maskerna kräver mer jobb för att få dem att sitta korrekt. Tack vare sin platta form går de å andra sidan att bära med sig i fickan eller verktygsväskan utan att de tappar formen.

Kompletterande produkter - Dammfiltermasker skyddsklass FFP2


Behöver du skydda dig mot giftiga partiklar och virus i högre koncentrationsnivåer? I sådana fall rekommenderar vi dig att använda en av våra filtrerande halvmasker klass S3.

Se hela vårt sortiment av Personlig skyddsutrustning för skydd från topp till tå i farliga arbetsmiljöer: skyddshjälmar, skyddsglasögon, andningsskydd, skyddskläder, Skyddshandskar , etc.