Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Trafikspeglar

Behöver du hjälp? Behöver du hjälp? Köpguide: välj rätt trafikspegel! Undvik olyckor genom att placera trafik- eller utfartsspeglar på platser där den dåliga sikten innebär en ökad risk för kollisioner (t.ex. på parkeringar, gator och vägar). Hos oss hittar du ett stort antal speglar i olika former, storlekar och material. För att hjälpa dig att välja en lämplig modell har vi satt ihop en köpguide som, steg för steg, tar dig igenom allt du behöver veta innan du köper din trafikspegel!

Samtliga speglar säljs med universella fästen för enkel montering på stolpe eller vägg.

11 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Köpguide - Trafikspeglar

Varför används trafikspeglar?

Placera trafikspeglar i alla skymda utfarter och olycksdrabbade vägkorsningar för att minska risken för olyckor! Speglarna gör att förarna kan se vad som händer i korsningen och på så sätt vet om det är säkert att köra eller inte.

Sikten har stor betydelse för säkerheten i trafiken och kan hjälpa till att drastiskt minska antalet trafikolyckor. Trafikspeglar är perfekta ur säkerhetssynpunkt för att öka säkerheten på bland annat parkeringar, gator och vägar.

Var ska trafikspeglarna placeras?

Trafikspeglar används vid parkeringsutfarter, garageutfarter, gathörn, vägkorsningar och andra platser med skymd sikt. De är perfekta som komplement till befintliga vägmarkeringar och vägmärken på platser där man har väjningsplikt mot trafiken på den korsande vägen.

För bästa effekt är det viktigt att trafikspeglarna placeras på lagom långt avstånd samt på en höjd där alla kan se dem. Det optimala avståndet mellan spegel och betraktare beror delvis på spegelns storlek. Läs mer om detta nedan.

Hur sätter man upp trafikspeglarna?

Alla våra trafikspeglar och utfartsspeglar säljs med universella fästen som går att anpassa till stolpar (t.ex. belysningsstolpar, skyltstolpar och staketstolpar) och väggar.

De ledade fästena går att vrida runt stolparna och gör att man kan rikta speglarna åt vilket håll man vill. De gör även att speglarna går att luta uppåt eller nedåt om det behövs för att förbättra sikten.

I särskilt farliga vägkorsningar kan man behöva sätta upp två trafikspeglar, som pekar åt olika håll, bredvid varandra. I dessa fall kan man använda vårt stöd för 2 spelar, vägg- eller stolpmontage.

Välj rätt trafikspegel!

När man väljer en trafikspegel eller utfartsspegel är det viktigt att man tänker på följande:

Storlek och siktavstånd

Storleken på spegeln anpassas efter platsen i fråga. Som regel kan man säga att ju större spegeln är, desto längre blir siktavståndet, d.v.s. det ideala avståndet mellan spegeln och betraktaren.

Generellt sett brukar vi rekommendera att trafikspegeln placeras ungefär 3 meter från betraktaren för optimal sikt. Detta avstånd varierar dock beroende på spegelns storlek och form: för en rund spegel med en diameter på 400 mm är siktavståndet 5 m, för en spegel med en diameter på 500 mm ökar det till 7 m, och så vidare. För rektangulära speglar är beräkningen lite annorlunda. För en spegel med storleken 400 x 600 mm, är siktavståndet 9 m, för en spegel med storleken 600 x 800 mm ökar det till 20 m, och så vidare.

Form och synfält

Spegelns konvexa utformning spelar också roll för sikten. Ju kraftigare välvd spegelytan är, desto mer vidgas synfältet mot betraktaren.

90 graders synfält Spegel med 90 graders synfält och sikt i 2 riktningar Sikt i 2 riktningarTrafikspegel med sikt i 2 riktningar
180 graders synfält Spegel med 180 graders synfält och sikt i 2 riktningar Sikt i 3 riktningarTrafikspegel med sikt i 3 riktningar

Material

Alla våra trafikspeglar är gjorda för att hålla länge och säljs med garanti (2 eller 5 år, beroende på modell). De stadiga fästena klarar även kraftig vind utan att gå sönder.

På platser där vädret är mycket strängt rekommenderar vi dig att satsa på en av våra kondensfria eller frostfria trafikspeglar. Dessa motstår temperaturer ner till -20°C samt håller spegelytan fri från imma och frost när väderförhållandena skiftar.

I tabellen nedan går vi igenom de olika materialens huvudsakliga egenskaper, från det mest tåliga till det minst tåliga:

Rostfritt stål
 • Helt och hållet okrossbart
 • Perfekt på platser där det finns risk för skadegörelse
 • Står emot stenkastning, slag och sparkar
Polykarbonat
 • 250 gånger tåligare än vanligt glas i samma tjocklek
 • Missformas av riktigt hårda slag, men är mycket svårt att slå sönder
 • Tål stenskott och lite hårdare stötar
Akryl
 • Väldigt lätt
 • 25 gånger tåligare än vanligt glas i samma tjocklek
 • Mycket slagtåligt, men inte okrossbart
Säkerhetsglas
 • Går att slå sönder
 • Splitterfritt
 • Plastfolien som täcker spegeln håller ihop de krossade skärvorna och minskar risken för kringflygande glas

Kompletterande produkter - Trafikspeglar

Använd väjningspliktsmärken och vägmarkeringar för att tala om vem som har företräde i en korsning. Tydliga vägmärken och markeringar hjälper trafikanterna att köra rätt i trafiken och minskar risken för olyckor.

Genom att hålla nere hastigheten på förbipasserande fordon kan man ytterligare öka säkerheten i trafiken. Våra farthinder är perfekta på alla platser där fortkörning är ett säkerhetsproblem: på enskilda vägar, i bostadsområden, på parkeringar, i industriområden, lager- och logistikanläggningar, etc.

Förutom trafikspeglar och utfartsspeglar säljer vi även speglar för butiksövervakning och annan säkerhetsövervakning. Se vårt sortiment av övervakningsspeglar.