Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Stoppklossar och tillbehör

Behöver du hjälp? Behöver du hjälp? När behöver man använda stoppklossar? Våra praktiska stoppklossar (hjulklossar) immobiliserar fordon och släp för ökad säkerhet i samband med lastning och lossning av gods. De kan även användas för att hindra fordonen från att rulla iväg vid service och underhåll, parkering eller biltransport.
Vi säljer hjulklossar i ett flertal storlekar och material. Använd de speciella hållarna för att hänga upp klossarna under tiden de inte används.

10 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Köpguide - Stoppklossar

När behöver man använda stoppklossar?

Stoppklossar (även kallade hjulklossar eller hjulstopp) är en säkerhetsanordning som kilas fast under däcken på fordon och släp för att hindra dem från att rulla iväg. De används i flera olika sammanhang: vid lastning/lossning, vid service och underhåll, vid parkering samt vid fordonstransport/biltransport.

För maximal säkerhet är det viktigt att välja rätt produkt till rätt fordon och situation. I guiden nedan går vi igenom allt du behöver veta inför ditt köp.

För säkring av lastbärare vid lastning och lossning av gods

Normalt byggs varumottag så att underlaget lutar från fasaden och ut. Lutningen innebär att fordonen som angör lastbryggan plötsligt kan sättas i rullning medan lastning- och lossningsarbete pågår. Detta kan i sin tur leda till allvarliga olyckor, i synnerhet när arbetet sker med hjälp av truck. För att öka säkerheten vid varumottaget ska lastbäraren förses med en anordning för säkring mot lastkajen eller lastbryggan, till exempel ett hjulstopp. Utöver detta ska dess parkeringsbroms alltid aktiveras.

För säkring av fordon på hjul eller band vid fordonstransport

Vid transport av fordon på lastflak ska dessa, i överensstämmelse med Transportstyrelsens föreskrifter, säkras med hjulklossar som placeras antingen framför, bakom eller både framför och bakom hjulen, beroende på flakets lutning. Förutom detta ska de även ha parkeringsbromsen åtdragen, eventuellt rattlås låst och lägsta växeln ilagd på bensindrivna bilar/N-läget på automatväxlade bilar. Hjulklossarna hindrar fordonen från att rulla på flaket under transport då detta kan störa föraren eller göra att de krockar med varandra och skadas.

För vägtransport av farligt gods

I enlighet med kraven i ADR ska alla fordon som transporterar farligt gods ha med sig en stoppkloss vars storlek är anpassad efter fordonets högsta totalvikt och hjulens diameter. Stoppklossen kan användas för att hindra fordon och släp lastade med miljö- och hälsofarliga ämnen från att oväntat sättas i rörelse och minskar på så vis risken för olyckor med potentiellt katastrofala konsekvenser.

Vad bör man tänka på när man väljer stoppkloss?

För maximal säkerhet är det viktigt att stoppklossen du köper passar fordonet/släpet den ska användas till. Tänk på följande saker när du tittar ut din produkt:

  • Höjd: man brukar rekommendera att stoppklossens höjd ligger på ungefär 25% av hjulets totala höjd. Är hjulet exempelvis 100 cm i diameter bör stoppklossen vara åtminstone 25 cm hög.

  • Bredd: det är även väsentligt att hjulklossen har rätt bredd (bredden på hjulklossen ska vara ungefär lika med bredden på däcken). Detta är desto viktigare ju högre vikten på fordonet är.

  • Material: vi säljer stoppklossar i flera olika material och kan erbjuda allt från lätta plastklossar till tåliga stålklossar och stabila gummiklossar. Varje material har sina för- och nackdelar: gummi är det material som tål olja och bensin bäst, medan plast är det i särklass lättaste materialet. Modellen i galvaniserat stål motstår kemikalier och är perfekt till fordon som transporterar farligt gods.


Hur många stoppklossar behöver man?

Hur många hjulklossar som behövs för att säkra fordonet eller släpet beror helt och hållet på underlagets lutning och fordonets vikt. Ju brantare lutning och ju tyngre fordon, desto fler hjulklossar behövs.

Kompletterande produkter - Stoppklossar

Använd en av våra Säckkärror och trappkärror för snabb och säker transport av tunga varor mellan lagerhyllan och lastkajen.

Skydda personal som arbetar på platser med nivåskillnad från att trilla ner och slå sig med hjälp av ett rejält skyddsräcke. Se våra Skyddsräcken för plattformar och lastkajer. Vi rekommenderar dig även att ta en titt på vårt utbud av Personlig skyddsutrustning !

Förhindra stöld av dina stoppklossar genom att hänga fast dem i lastbryggan med hjälp av vår Kedja för fastlåsning av stoppklossar.