Kontakta oss

Snabboffert

0201 203 192

Min kundvagn (0)

Hjullås

Hjullås används för att blockera hjulen på personbilar, lastbilar, långtradare och släp och förhindra att dessa flyttas. De används främst som stöldskydd av företag och privatpersoner, men i vissa fall även av polis och tulltjänstemän för att stoppa fordon som bryter mot reglerna.

5 artiklar

Filtrera efter Sortera efter

Rutnät Lista

Vanliga frågor & svar


Varför använder man hjullås?


Hjullås, eller hjulbojor och hjulklampar som de också kallas är anordningar som installeras på fordon och släp för att förhindra att dessa flyttas. De används främst i stöldskyddande syfte, men även för att stoppa bilar och lastbilar som inte följer reglerna.

Vem använder hjullås?


Företag och privatpersoner använder hjullåsen för att stöldskydda personbilar, husvagnar, släpvagnar, båttrailers, hästsläp, etc.

Polis och tulltjänstemän använder hjullåsen för att stoppa lastbilar och långtradare som kör olagligt på våra vägar (fordon som kör med olagliga däck, för tung last, etc.) samt förare som inte respekterar körtider och vilotider eller som försöker köra berusade.

Vad säger lagen?


Utdrag ur Klampningslagen (lag nummer 2014:1437 i Svensk författningssamling)

"Denna lag innehåller bestämmelser om åtgärder som får vidtas för att säkerställa efterlevnaden av ett beslut att ett fordon eller fordonståg inte får fortsätta färden."

"Kan det av särskilda skäl antas att ett omhändertagande [...] inte är tillräckligt för att säkerställa att beslutet följs, får Polismyndigheten eller Tullverket besluta att fordonet eller fordonståget ska förses med en mekanisk, elektronisk eller annan typ av låsanordning (klampning)."

Hur installeras hjullåsen?


Hjullåset installeras snabbt och enkelt direkt på fordonets/släpets hjul. Vi rekommenderar dig att använda Arbetshandskar för att inte smutsa ner händerna när du monterar låset.

Se till att lastning- och lossningsarbetet sker på ett säkert sätt med hjälp av stoppklossarna under rubriken Flytthjälpmedel och säkerhetsutrustning för lastkajer .

Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats. Stäng